Dresden: Qyteti gjerman që shpalli një ’emergjencë naziste’

Një qytet në Gjermaninë lindore ka shpallur një “emergjencë naziste”, duke thënë se ka një problem serioz me të djathtën ekstreme.

Dresden, kryeqyteti i Saksonisë, është parë prej kohësh si një bastion i ekstremit të djathtë dhe është vendlindja e lëvizjes anti-Islam Pegida.

Këshilltarët në qytet – një pretendent për Kryeqytetin Evropian të Kulturës të vitit 2025 – tani kanë miratuar një rezolutë duke thënë se duhet të bëhen më shumë për të zgjidhur këtë çështje.

Por kundërshtarët thonë se kjo shkon shumë larg.

” Nazinotstand “do të thotë – i ngjashëm me urgjencën e klimës – që kemi një problem serioz. Shoqëria e hapur demokratike është e kërcënuar,” i tha BBC këshilltari lokal Max Aschenbach, i cili paraqiti mocionin.

  1. Aschenbach, nga partia satirike politike e majtë Die Partei, tha se besonte se ishte e nevojshme të merren masa sepse politikanët nuk po bënin sa duhet për të “pozicionuar qartë” kundër ekstremit të djathtë.
LEXO EDHE  Ja kur vjen fundi i pandemisë, sipas Bill Gates

Rezoluta pranon se “qëndrimet dhe veprimet ekstremiste të krahut të djathtë … po ndodhin me frekuencë në rritje” dhe i bën thirrje qytetit të ndihmojë viktimat e dhunës së djathtës së djathtë, të mbrojë pakicat dhe të forcojë demokracinë.

  1. Aschenbach tha që miratimi i mocionit tregoi angazhimin e këshillit të qytetit për të nxitur “një shoqëri të lirë, liberale, demokratike që mbron pakicat dhe kundërshton me vendosmëri nazistët”.