“Sigma” refuzoi dëmshpërblimin për viktimën e aksidentit të 6-fishtë. Apeli e detyron të paguajë

Nga Boldnews.al

Gjykata e Apelit të Tiranës ka rrëzuar pretendimet e kompanisë së sigurimeve “Sigma”, duke e detyruar të paguajë dëmshpërblimin për familjarët e Xh. A, djaloshi 19-vjeçar që mbeti i vdekur në një aksident tragjik me 6 viktima në kanionet e Osumit, në Gusht 2011.

Rreth 8 vjet pas ngjarjes, prindërit e Xh.A, fituan të drejtën e dëmshpërblimit në vlerën 8.8 milionë lekë të reja, pas një beteje të gjatë ligjore me kompaninë e sigurimeve “Sigma Interalbanian Vienna Insurance Group”.

Aksidenti tragjik
Pasditen e 11 Gushtit 2011, një automjet tip Fuoristradë, në të cilën gjendeshin 6 të rinj, të moshës 19-26 vjeç, u rrëzua në një humnerë rreth 150 metra të lartë në kanionet e Osumit. Bilanci i aksidentit ishte tragjik. Të gjithë pasagjerët humbën jetën, duke shënuar një prej ngjarjeve më të rënda në vitet e fundit në Shqipëri.

Ndër viktimat ishte edhe 19-vjeçari Xh. A. Pas ngjarjes, prindërit e tij ndoqën rrugën gjyqësore për dëmshpërblimin e jetës së djalit të tyre të vetëm. Me vendim gjyqësor të formës së prerë të vitit 2014, atyre u ishte njohur e drejta e dëmshpërblimit në vlerën 8.8 milionë lekë të reja, kundrejt Byrosë Shqiptare të Sigurimit.

Në bazë të vendimit gjyqësor, familja A… angazhoi një zyrë përmbarimore për të kryer procedurat.

Në vijim të komunikimeve formale, përmbaruesi gjyqësor është informuar nga Autoriteti i Mbikqyrjes Financiare (AMF) se “praktika për Xh. A.., referuar shpërndarjes së kryer nga Byroja Shqiptare e Sigurmeve, është tërhequr nga kompania “Sigma…”, për të vijuar me procesin e pagesës”.

Pas kësaj korrespondence, përmbaruesi i drejtohet kompanisë së sigurimeve “Sigma” që të kryejë ekzekutimin vullnetar të dëmshpërblimit. Por, kjo kërkesë e përmbaruesit nuk pranohet nga kompania e sigurimeve. Ajo kishte pretendimet e saj dhe ankimoi vendimin e përmbaruesit në gjykatën e shkallës së parë Tiranë.

Proceset gjyqësore
Kompania “Sigma” ka pretenduar në gjykatë se “shoqëria nuk është debitorë, pasi, bazuar në vendimin e formës së prerë, si e tillë është caktuar Byroja Shqiptare e Sigurimit. Gjithashtu, kompania e sigurimeve ka paraqitur pretendimin se nuk u është komunikuar shkresa e Autoritetit të Mbikqyrjes Financiare për caktimin e dëmshpërblimit për familjarët e viktimës.

LEXO EDHE  Keni bërë plane për fundjavën? Ky është parashikimi i motit

Përballë këtyre pretendimeve në ankim, gjykata e Tiranës konstatoi se Autoriteti i Mbikqyrjes Financiare ka njoftuar kompaninë “Sigma” për autorizimin për dëmshpërblimin e familjarëve të viktimës. Gjithashtu, nga shqyrtimi gjyqësor rezulton se kompania Sigma “ka pranuar dhe tërhequr praktikën për pagesë”. I pyetur në gjykim, përfaqësuesi i shoqërisë së sigurimeve deklaroi para gjykatës se nuk ishte në dijeni të kësaj praktike.

Në përfundim të procesit, gjykata e Tiranës, me vendimin e datës 14 Dhjetor 2018, ka rrëzuar pretendimet e kompanisë “Sigma”, duke i dhënë të drejtë veprimeve të zyrës përmbarimore.

Kompania e sigurimeve nuk ishte dakord me këtë vendim dhe e ankimoi atë pranë Gjykatës së Apelit të Tiranës. Kjo e fundit, me në Prill 2019, vendosi lënien në fuqi të vendimit të shkallës së parë, duke detyruar në këtë mënyrë që të paguajë 8.8 milionë lekët në favor të prindërve të Xh. A., djaloshit që humbi jetën në aksidentin e rëndë në kanionet e Osumit.

Dyshimet mbi tregun e Sigurimeve
Tregu i sigurimeve në Shqipëri ka qenë shpesh objekt i pikëpyetjeve, mbi mënyrën se si vepron dhe bashkëpunimin “underground” me autoritetet e larta shtetërore, përfshirë edhe zyrtarë të Autoritetit të Mbikqyrjes Financiare.

Klodian Tomorri, një gazetar dhe ekspert në fushën e ekonomisë, shkruante disa kohë më parë se “Kompanitë e sigurimit, të ndihmuara edhe nga legjislacioni dhe vendimet e institucioneve, po vjedhin qytetarët shqiptarë në mënyrë të pamëshirshme”.

Sipas tij, “ndërkohë që çmimet për paketat e ndryshme të sigurimeve sa vijnë e rriten, kompanitë e sigurimit kthejnë mbrapsht gjatë aktivitetit të tyre më pak se 20 përqind të lekëve që marrin nga çdo qytetar shqiptar”.

Në korrik të vitit 2013, në çdo 100 lekë të arkëtuara, kompanitë e sigurimeve paguan mbrapsht, në formën e dëmshpërblimeve për qytetarët, 35.7 lekë. Në korrik të vitit 2014, shifra ra në 24.5 lekë, ndërsa në korrik të vitit 2015 arriti minimumin historik, 22 lekë dëmshpërblim në çdo 100 lekë të ardhura. “Ky ështe rekord botëror negativ, që nuk e gjen as në Afrikë”, shkruan Tomorri.