Hipertensioni njihet gjerësisht si presioni i lartë i lartë i gjakut. Mbi 1.5 milionë njerëz vuajnë nga ky presion i lartë arterial dhe rreth 7 milionë prej tyre humbin jetën për shkak të tij.
Si rregull i përgjithshëm, ekspertët shëndetësorë rekomandojnë ta ulni sasinë e kripës në ushqim që e konsumoni dhe të hani më shumë pemë e perime.
Kripa e rritë tensionin e gjakut dhe, rrjedhimisht, aq më shumë që konsumoni kripë, aq më të lartë do ta keni tensionin.
Rekomandohet që t’i hani më pak se 6 gramë kripë në ditë – sasi e barabartë me rreth një luge çaj. Sidoqoftë, ekspertët thonë se mëngjesi ka shumë rëndësi në tensionin e lartë të gjakut.
Doktorët thonë se zgjidhja ideale për uljen e shtypjes së gjakut është konsumimi i lëngut të panxharit në mëngjes.
Panxhari në mënyrë natyrale përmban sasi të mëdha të nitratit, të cilin trupi e konverton në oksid nitrik. Ky përbërës i zgjeron enët e gjakut, e rritë qarkullimin e gjakut dhe në përgjithësi e ulë tensionin.