Alarm në Amazon/ Mushkritë e botës në flakë, ja sa sipërfaqe digjet në ditë

Një numër rekord zjarresh kanë pushtuar prej disa javësh pjesën braziliane të Amazonës, pyjet tropikale më të mëdha të globit, të cilat shkencëtarët i konsiderojnë jashtëzakonisht të rëndësishme për të luftuar ngrohjen globale.

Mijëra pyje po digjen dhe po formojnë re tymi në sasi alarmante të dioksidit të karbonit, në atmosferën e tokës.

Sipas disa përllogaritjeve paraprake nga të dhënat satelitore, çdo një minutë, po digjet një sipërfaqje pyjore prej pesë fushash futbolli. Në ditën me djegiet më të këqija gjatë këtij muaji, pasi një rritje 700% të sipërfaqjes së djegur, krahasur me zjarret në 15 vitet e fundit. Shkencëtarët thonë se ky mund tv jetë viti kur Amazona të humbasë rreth 10 mijë kilometra katrorë sipërfaqje pyjore.

LEXO EDHE  Pas zjarreve, Australia rrezikohet nga përmbytjet

Flakët janë dyfishuar këtë vit, krahasuar me të njëjtën periudhë në vitin 2018, duke sjellë reagime të shumta në mbarë botën.

Aktivistët e mjedisit bëjnë me faj Presidentin aktual të Brazilit, Jair Bolsonaro, i cili ka reduktuar politikat për mbrojtjen e mjedisit.

“Jemi në një situatë të cilën e konsideroj një krim ndaj vendit, një krim ndaj njerëzimit”, shprehet ish senatorja Silva.

“Përgjatë historisë së Brazilit, kemi patur situata të vështira, por kjo është hera e parë, që kemi një situatë e cila praktikisht është nxitur nga qeveria”, shtoi ajo.