Kafeja është e pasur me antioksidantë dhe sipas studimeve të fundit mund të shmangë një sërë komplikacionesh shëndetësore, por ka rëndësi edhe si e pini atë dhe me çfarë e shoqëroni.
Por nëse dëshironi të maksimizoni vlerat e kafesë, ekspertët na japin gjashtë këshilla se si të shijoni kafenë.
- Në fillim një gotë ujë, më pas kafenë
Ekspertët rekomandojnë që të pini një gotë me ujë kur të zgjoheni dhe përpara se të pini kafenë. Për më tepër, ekspertët thonë se rituali i ujit duhet të vazhdojë edhe gjatë ditës që të jeni të hidratuar.
- Hiqni dorë nga ëmbëlsuesit artificialë
Ëmbëlsuesit artificialë kanë lidhje të drejtpërdrejtë me rrezikun në rritje të mbipeshës, sëmundjeve të zemrës dhe diabetit të tipit 2. Ekspertët thonë se është më mirë të përdorni fare pak sheqer të vërtetë sesa ëmbëlsues artificial.
- Vetëm një lugë sheqer
Shoqata Amerikane e Zemrës rekomandon përdorimin e jo më shumë se 6 lugëve çaji me sheqer në ditë.
Përpiquni të rezervoni vetëm një lugë çai me sheqer për kafenë tuaj dhe jo më shumë.
- Shtoni erëza
Nëse jeni të angazhuar në misionin e heqjes dorë nga sheqeri, atëherë zgjidhni erëza të ëmbla pluhur siç janë xhenxhefili, arrëmyshku, karafili apo kanella.
Këto erëza rrisin ndjeshëm dozën e antioksidantëve. Kanella ka vlerën e shtuar sepse ndihmon të ulë sheqerin në gjak dhe është e pasur me antioksidantë.
- Dremitje pas kafesë
Është e vërtetë që kafeja sjell energji, por efektet e saj ndihen vetëm 30 minuta pas pirjes.
Kjo do të thotë se ju mund të pini kafenë dhe të bëni një dremitje të shkurtër prej 30 minutash.
- Kur të zgjoheni do të jeni energjikë.
Megjithatë kjo nuk rekomandohet në orët e pasdites. Kafeja nuk duhet pirë të paktën 6 orë përpara gjumit të mbrëmjes.