“Jezusi nuk ka ekzistuar”/ Ja dyshimet e historianëve

Çfarëdo që mendoni rreth tij duke qenë Biri i Perëndisë, fakti që Jezusi ka ekzistuar si një figurë historike, rrallë është diskutuar, shkruan The Indipendent.

Pas të gjithave, ai është i referuar nëpër tekste të krishtera, hebraike dhe romake. Historitë e Judenjve, të shkruara rreth vitit 93-94, përmendin Jezusin biblik në librat 18 dhe 20.

Ndërkohë historiani romak Taciti, në shkrimin e tij, shkruar rreth vitit 116 Para K., i referohej të dyve ‘Krishtit’ dhe ekzekutimit të tij nga Ponciti Pilati.

Sidoqoftë, historianët dhe blogerët gjithnjë e më shumë po pyesin nëse personi që quhet Jezus ka ekzistuar apo jo madje disa mendojnë se jo. Ai mund të mos jetë më tepër se thjesht Edipi dhe Herkuli pra një figurë e mitologjisë e cila është e shpikur dhe nuk ka ekzistuar kurrë.

Historianët theksojnë mungesën e burimeve të besueshme historike. Shumica e tregimeve të Jezusit natyrisht vijnë nga burime të krishtera dhe madje këto janë kryesisht tregime të palës së tretë të shkruar disa vite pas vdekjes së tij.

Në Bibël, nuk përmendet aspak jeta e Jezusit nga mosha 12 vjeçare deri kur ai mbushi 30. Sipas fakteve dhe analizave të bëra rezulton se ai ka jetuar gjithsej deri në moshën 33 vjeçare dhe me sa duket pjesa më e mahe e jetës së tij nuk është e dokumentuar dhe nuk figuron në histori.

LEXO EDHE  Fotot mahnitëse që tregojnë kuptimin e vërtetë të miqësisë

Një problem tjetër është se disa nga llogaritë biblike kanë një emër të vërtetë të bashkangjitur me ta dhe bëhet fjalë për një apostull, një njeri i zakonshëm i cili ishte praktikant i fesë.

Fitzgerald argumentoi se për shekuj me radhë të gjithë studiuesit seriozë të krishterimit ishin vetë të krishterë. Historiani Richard Carrier shkroi se edhe referimet për Jezusin në veprën e Jozefit ishin shtesa të bëra nga skribët e krishterë.

Transportuesi beson se karakteri i Krishtit mund të ketë rrjedhur nga qeniet gjysmë-hyjnore të mëparshme nga mitologjia e Lindjes së Afërt. Këto mite do të zhvilloheshin me kalimin e kohës në ungjijtë, argumenton ai.

Natyrisht, mund të kishte qenë një predikues hebre, i quajtur Yeshua ben Yosef, i cili frymëzoi shumë njerëz me mësimet e tij. Shumica e historianëve besojnë se një person i vërtetë ka ekzistuar dhe është bërë i mitizuar.

Por edhe për këtë nuk mund të jemi të sigurt. Provoni të lexoni Kodin e Da Vinçit të Den Brown dhe do shikoni sa shumë ngashmëri ka figura e Jezusit me simbolin e diellit dhe shumë personazhe mitologjikë pre historikë, që kanë ekzistuar shumë përpara Jezusit.