Ekonomia s’po prodhon vende pune, 15.6 mijë persona dalin nga skema e sigurimeve në 6 muaj

Ndonëse të dhënat e Anketës së Forcave të Punës treguan se papunësia arriti në nivele minimale rekord prej 1.2% në tremujorin e parë të vitit, të dhënat e tjera administrative nuk japin një panoramë kaq optimiste.

Sipas treguesit “Të punësuar sipas burimeve administrative dhe sektori bujqësor”, i cili raporton të punësuarit që paguajnë sigurime shoqërore, dhe merren nga Drejtoria e Përgjithsme e tatimeve, në fund të marsit 2019, në vend kishte 502.5 mijë të punësuar në sektorin privat jo bujqësor, ose 44.5% të të punësuarve gjithsej.

Në raport me tremujorin e fundit të 2018-s, numri i të punësuarve ka rënë me 6,226 persona (që përkon me mbylljen e lojërave të fatit), ndërsa në tremujorin e mëparshëm, ishte shënuar një rënie me 9,335 persona. Pra në total, në gjashtë muajt e fundit kanë dalë nga skema e sigurimeve shoqërore 15.6 mijë të punësuar nga sektori privat.

Kjo rënie erdhi pasi në tremujorin e tretë 2018 ishte shënuar një rritje e ndjeshme e numrit të të punësuarve (13.4 mijë persona) e lidhur kryesisht me efektet sezonale të turizmit dhe faktit që tatimet nisën një aksion për të reduktuar informalitetin në këtë sektor.

LEXO EDHE  Ceremonia për Gjergj Xhuvanin/ Kostandin Xhuvani lejohet t'i japë lamtumirën e fundit babait...

Por, duket se ekonomia private nuk ka arritur të gjenerojë vende të qëndrueshme pune, teksa në fund të tremujorit të parë 2019, në listëpagesat e bizneseve kishte vetëm 734 të punësuar më shumë në krahasim me të njëjtën periudhë të një viti më parë.

Treguesi i të dhënave administrative është më i saktë, pasi ai raporton personal që janë në listëpagesat e bizneseve private.

Anketat tregojnë se papunësia është në rënie
INSTAT raporton papunësinë bazuar në të dhënat administrative të marra nga Drejtoria e Tatimeve (bazuar në listëpagesat e punonjësve) dhe në Anketën e Forcave të Punës, bazuar në vrojtimet që ajo bën në terren çdo tre muaj, në një kampion prej rreth 8 mijë familjesh (bazuar në Censin e vitit 2011) ku i pyet individët nëse kanë punuar gjatë javës së fundit.

Bazuar në Anketën e Forcave të Punës, në tremujorin e parë 2019, shkalla zyrtare e papunësisë në Shqipëri, për popullsinë 15 vjeç e lart, është 12,1 %. Krahasuar me tremujorin e parë të vitit 2018, shkalla zyrtare e papunësisë u ul me 0,4 pikë përqindje. Krahasuar me tremujorin e katërt 2018, shkalla zyrtare e papunësisë u ul me 0,2 pikë përqindje. /Monitor/