Shokuese/ Ja kush është produkti më kancerogjen, e kemi pothuajse çdo ditë në tryezë

Salçiçet janë ushqimi më i njohur i shpejt në Amerikë dhe vetëm atje konsumohen rreth 7 miliardë salsiçe gjatë verës.Por, pavarësisht se sa i shijshëm është ky ushqim, salçiçet janë me të vërtetë shumë të dëmshme për shëndetin.

Zakonisht ato prodhohen nga mishi pulës, mishi i lopës dhe i derrit, por procesi i prodhimit përfshin edhe shtimin e shumë mbetjeve të kafshëve si këmbët, lëkura, dhjami, kthetrat etj. Aditivët si shurupi i misrit, kripa dhe shumë të tjerë shtohen për ta përmirësuar shijen, gjë e cila ndryshon nga shteti në shtet.

Gjëja më e keqe është se disa nga shije, të cilat shtohen gjatë procesit të prodhimit vijnë nga guaskat e insekteve të vogla që zihen në karbonat sodiumi dhe amoniak. Megjithatë, asnjëherë nuk mund të jemi të sigurt për përbërësit që përdoren për krijimin e salsiçeve, pasi që asnjëherë nuk shkruhen  saktësisht në pakot e shitjes.

Sipas hulumtimeve të kryera në Universitetin e Hawait, konsumimi i salçiçeve e rrit rrezikun e kancerit të pankreasit deri në 67 për qind. Mishi i prodhuar thuajse gjithmonë përmban përbërës, si nitratet, të cilat janë substancë që kanë dëshmuar se e rrisin rrezikun e kancerit në stomak, fshikëz, pankreas etj.

Siç pohon edhe American Institute For Cancer Research, vetëm një salçiçe në ditë e shton rrezikun e kancerit kolorektal me 21 përqind. Bëni mirë ta shmangni këtë produkt nga tryezat tuaja, sado i shijshëm t’ju duket për momentin. Mendoni në mënyrë afatgjatë për veten tuaj. Jeta juaj varet shumë nga produktet që konsumoni, ndaj tregoni kujdes.

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here