Ekskluzive/ Dokumenti, Nurihan Seiti e KLP në dosjet e Sigurimit të Shtetit

Nga Boldnews.al

Një tjetër anëtar i Këshillit të Lartë të Prokurorisë gjendet në dosjet e ish-Sigurimit të Shtetit. Autoriteti i Dosjeve ka konstatuar se Nurihan Seiti rezulton në dosjet e ish-shërbimit famëkeq komunist.

Nurihan Seiti u zgjodh anëtare e Këshillit të Lartë të Prokurorisë (KLP) nga Kuvendi i Shqipërisë, vetëm me votat e Partisë Socialiste. Ajo u shndërrua në një personazh të komentuar së fundmi, pasi në një diskutim me kreun e KLP, Gent Ibrahimi, iu drejtua këtij të fundit: “kur të keni dilema në fushën penale, më pyesni mua se kam përvojën e duhur”.

“Boldnews.al” ka siguruar në mënyrë ekskluzive vendimin e Autoritetit të Dosjeve, në të cilin ka konstatuar se kandidatja dhe sot anëtarja e KLP, Nurihan Seiti përfshihet në fushën e zbatimit të ligjit “Për informimin mbi Dokumentat e ish-Sigurimit të Shtetit”.

Në vendimin nr. 11, dt. 24.03.2017, Autoriteti i Dosjeve konstaton se: “Kandidatja, znj. Nurihan Bajram Seiti, rezulton se nga dokumentacioni arkivor i administruar nga Arkiva e Sistemit të Ministrisë së Brendshme, ka qenë prokurore në proceset penale politike:

– Vendim nr.120 i Gjykatës Popullore i Rrethit Fier, datë 25.06.1988 në ngarkim të një shtetasi, i cili është akuzuar për “Krimin e tradhëtisë ndaj Atdheut, në formën e arratisjes jashtë shtetit, si edhe agjitacion e propagandë”;

– Vendim nr.281 i Gjykatës Popullore i Rrethit Fier, datë 09.12.1988 në ngarkim të një shtetasi, i cili është akuzuar për “Krimin e tradhëtisë ndaj Atdheut, në formën e arratisjes jashtë shtetit, si edhe agjitacion e propagandë”;

– Vendim nr.169 i Gjykatës Popullore i Rrethit Fier, datë 12.08.1988 në ngarkim të një shtetasi, i cili është akuzuar për “Për agjitacion e propagandë”;

– Vendim nr.106 i Gjykatës Popullore i Rrethit Fier, datë 14.06.1988 në ngarkim të një shtetasi, i cili është akuzuar për “Krimin e tradhëtisë ndaj Atdheut, në formën e arratisjes jashtë shtetit”;

Në vendimin e tij, Autoriteti i Dosjeve vlerëson se, pavarësisht se, në Rregulloren e Evidencës Operative të Organeve të Punëve të Brendshme të vitit 1986, hetuesia është ndarë me një ligj të veçantë, në thelb, e gjithë dosja hetimore e veprave penale të natyrës politike përgatiteshin nga strukturat e Sigurimit të Shtetit.

LEXO EDHE  Akuzohet se kreu marrëdhënie intime me vajzën e mitur të gruas, arrestohet 39-vjeçari

Autoriteti i Dosjeve, duke iu referuar proceseve gjyqësore, në të cilat ka qenë përfshirë, ndër të tjerë edhe anëtarja e KLP, Nurihan Seiti, vlerëson se dosjet e administruara dhe dokumentat e përfshira në to, të dërguara nga Ministria e Punëve të Brendshme, janë dokumenta të krijuara dhe të përgatitura nga ish-Sigurimi i Shtetit.

Në vendimin e tij, Autoriteti i është referuar ndër të tjera, dokumentacionit zyrtar, i cili i është vënë në dispozicion nga Ministria e Brendshme.

Konkretisht, me shkresën e datës 24.03.2017, Drejtoria e Arkivave në Ministrinë e Brendshme ka bërë me dije Autoritetin se, “nga verifikimet e kryera të dokumentacionit arkivor, të administruar pranë Arkivës së Sigurimit të Ministrisë së Punëve të Brendshme (ASMPB), të krijuar nga ish-Sigurimi i Shtetit, ka rezultuar se figuron në dokumentat e ish-Sigurimit të Shtetit: Nurihan Bajram Seiti”.

Boldnews.al” publikoi pak javë më parë rastin të një anëtari tjetër të Këshillit të Lartë të Prokurorisë, Bujar Sheshi (Shesha), i cili rezultonte si bashkëpunëtor i ish-Sigurimit të Shtetit, sipas vendimit të Autoritetit të Dosjeve.

Këto dy raste, të publikuar deri më tani (Sheshi e Seiti) dëshmojnë më së paku dështimin e autoriteteve të larta vendimarrëse shtetërore, të cilët kanë pasur detyrë verifikimin e kushteve për zgjedhjen e tyre në KLP.

Këshillin e Lartë të Prokurorisë është një prej strukturave më të rëndësishme të Reformës në Drejtësi. KLP ka për detyrë që të përzgjedhë kandidatët për Prokuror të Përgjithshëm, prokurorët e Strukturës së Posaçme Hetimore (SPAK), si edhe të kryejë vlerësimin periodik për prokurorët e Republikës.

Paketa e Reforma në Drejtësi u hartua nga një Komision i Posaçëm Parlamentar, i drejtuar nga Fatmir Xhafaj, i cili ka nisur karrierën e tij profesionale si hetues në periudhën e komunizimit.

Pas Xhafajt, tashmë edhe në institucionet e reja të drejtësisë po identifikohen zyrtarë të lartë, të cilët kanë qenë pjesë apo figurojnë në dosjet e shërbimit famëkeq të periudhës së diktaturës, ish-Sigurimit të Shtetit.

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here