Sipas një studimi të bërë së fundmi, është zbuluar se miliona njerëz kanë nxjerrë përfundimin e gabuar se kanë alergji ushqimore.
Hulumtimi, i botuar në JAMA Network Open, ka zbuluar se pothuajse gjysma e të rriturve në SHBA që mendojnë se kanë alergji ushqimore nuk kanë shfaqur simptoma për të mbështetur pretendimet e tyre. Ndërsa më shumë se 10% e të rriturve besohet se kanë një alergji ushqimore, 19% e popullsisë janë nën përshtypjen se ata janë alergjikë ndaj disa ushqimeve. Studimi u krye nga studiues nga Anna dhe Robert H. Lurie Spitali i Fëmijëve i Çikagos dhe Northëestern University.
Ekipi, i cili u drejtua nga pediatri dhe hulumtuesi i alergjisë ushqimore Dr Ruchi Gupta, MD, MPH, vlerësoi përgjigjet nga një sondazh i bërë nga 40,000 anëtarë të rritur të publikut. Gjetjet e tyre treguan se vetëm gjysma e të rriturve me alergji ushqimore të supozuara ishin diagnostikuar nga një mjek dhe më pak se një e katërta thuhet se kishin një recetë për epinefrinë për të trajtuar një reaksion alergjik.
“Ndërsa kemi gjetur se një në 10 të rritur kanë alergji ushqimore, pothuajse dy herë më shumë të rriturit mendojnë se janë alergjikë ndaj ushqimeve, ndërsa simptomat e tyre mund të tregojnë jotolerancë ushqimore ose kushte të tjera ushqimore”, thotë Dr Gupta.
Është e rëndësishme që të konsultoheni me një mjek për testimin dhe diagnozën e duhur para se të eliminoni ushqimet nga dieta. “Nëse konfirmohet alergjia ushqimore, menaxhimi është gjithashtu kritik, duke përfshirë njohjen e simptomave të anafilaktit si dhe kur duhet të përdorni epinefrinën”.
Studiuesit zbuluan gjithashtu se pothuajse gjysma e alergjive ushqimore të konfirmuara midis pjesëmarrësve u zhvilluan në moshën e rritur. “Ne ishim të befasuar për të gjetur se alergjitë ushqimore të njerëzit e rritur ishin kaq të zakonshme”, thotë Dr Gupta.Nevojiten më shumë kërkime për të kuptuar se pse ndodh kjo dhe si mund ta parandalojmë atë.
Këtu janë alergjitë më të zakonshme të ushqimit në mesin e të rriturve, sipas studimit:
7.2 milionë kanë alergji ndaj butakëve
4.7 milion kanë alergji ndaj qumështit
3 milion kanë alergji ndaj pemëve
2.2 milionë kanë një alergji ndajpeshkut
2 milionë njerëz kanë alergji ndaj vezëve
2 milionë njerëz kanë alergji ndaj grurit
1.5 milion kanë alergji ndaj sojës
0.5 milion kanë një alergji ndaj susamit
Studiuesit theksojnë se nevojiten më shumë kërkime për të kuptuar pse alergjia ndaj butakëve është kaq e zakonshme tek të rriturit dhe pse zhvillohet më vonë në jetë.