Banka Botërore: Shqipëria ndër vendet me rritjen më të lartë të borxhit të jashtëm në 2017

Huamarrja e jashtme nga ekonomitë me të ardhura të ulëta dhe të mesme u rrit në nivelin më të lartë në katër vjet, sipas Statistikave Ndërkombëtare të Borxhit 2019 të publikuar nga Banka Botërore.

Borxhi i jashtëm i përgjithshëm i vendeve me të ardhura të ulëta dhe të mesme u rrit 10 për qind në 2017 në 7.1 trilion dollarë, një ritëm më të shpejtë të akumulimit të borxhit se rritja prej 4 për qind në 2016.

Sipas shifrave, borxhi i jashtëm i Shqipërisë u rrit me 9.28 % në 2017.
Flukset hyrëse financiare (huamarrja dhe kapitali) në vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme u rritën me 61 për qind në vitin 2017 në nivelin më të lartë në tre vjet, të nxitura nga një rikthim i flukseve hyrëse të borxhit neto.

Flukset neto financiare u rritën në 1.1 trilionë dollarë në 2017, një nivel që u pa më parë në vitin 2013. Ritmi i flukseve neto të të ardhurave neto u nxit nga huamarrja neto që u rrit në 607 miliardë dollarë në 2017, nga 181 miliardë dollarë në vitin 2016, duke tejkaluar hyrjet neto të kapitalit për herë të parë që nga viti 2013. Një rritje e ndjeshme në të dy hyrjet e borxhit afatgjatë dhe afatshkurtër kontribuuan në rritjen. Flukset hyrëse të investimeve të huaja direkte (FDI), të konsideruara prej kohësh si komponenti më i qëndrueshëm dhe elastik i flukseve të tjera financiare të paqëndrueshme, u tkurrën për të dytin vit radhazi, duke rënë edhe 3 për qind më 2017. Në të kundërt, hyrjet e kapitalit të portofolit u rritën në 57 miliardë dollarë rritje prej 29 për qind gjatë vitit 2016.

Tendencat e nivelit rajonal në borxhin e jashtëm në akumulimin e vitit 2017 ndryshonin. Vendet në Afrikën Sub-Sahariane akumuluan borxh të jashtëm me një ritëm më të shpejtë se vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme, në rajone të tjera në 2017: stoku i borxhit të jashtëm të kombinuar u rrit 15.5 përqind nga viti i kaluar në 535 miliardë dollarë. Pjesa më e madhe e kësaj rritjeje ishte nxitur nga një rritje e huamarrjes nga dy ekonomitë më të mëdha të rajonit, Nigeria dhe Afrika e Jugut, ku stoku i borxhit të jashtëm u rrit 29 për qind dhe 21 për qind respektivisht.

Ekonomitë e Azisë Jugore kanë zgjeruar normat e borxhit të jashtëm me 13.3 për qind mesatarisht, të udhëhequr nga Bangladeshi (23 për qind) dhe Pakistani (17 për qind). Rajoni i Lindjes së Mesme dhe Afrika e Veriut rezerva të borxhit të jashtëm u rriten me 11.7 për qind, pasi një rritje prej 23 për qind në stokun e borxhit të jashtëm të Egjiptit në 2017 u kompensua me një rritje prej 5 për qind në Liban. Vendet në Azinë Lindore dhe rajonin e Paqësorit, përveç Kinës, kanë rritur rezervat e borxhit të jashtëm me një mesatare prej 9.3 përqind. Rezervat e borxhit të jashtëm u rritën 2.5 për qind në Evropë dhe Azinë Qendrore dhe në Amerikën Latine dhe Karaibe në 2017. /Monitor

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here