Sky News: Dëshmi tronditëse të shqiptareve të përdorura si prostituta

Televizioni Sky News i ka kushtuar një artikull çështjes së trafikimit të qenieve njerëzore nga Shqipëria drejt Britanisë.

Gazetarët kanë shkuar në një qendër rehabilitmi në Vlorë, ku aktualisht strehohen 15 gra viktima të trafikut të kthyer së fundmi nga Anglia.

“Të rrahura barbarisht nga trafikantët gjatë kohës kur ishin shtatzënë, të përdhunuara dhe të diskrimunura. Është kjo një pjesë e historisë tyre”, thuhet në artikullin e Sky News.

Këto gra dhe vajza janë viktima të bandave shqiptare të trafikimit dhe tani po marrin ndihmë.

Besjana është një ndër to, e cila mbeti shtatzënë dhe ishte refuzuar nga familja e saj dhe u rrah nga nëna dhe vëllai.

“Ata më rrahën që unë do të humbasë foshnjën … ishte vërtet keq, sepse unë mund ta humbja fëmijën në çdo moment”, tha ajo.

Pasi u largua nga shtëpia, ajo përfundoi në duart e një prej bandave të trafikimit të Shqipërisë në Itali dhe u detyrua të punonte pa paguar si një prostitutë në Mbretërinë e Bashkuar për 18 muaj.

Ajo i tha Sky News: “Është e njëjta ditë, sapo arritëm në shtëpi brenda një ore, trafikanti e kishte urdhëruar të ushtronte prostitucion”.

“Ajo arriti të largohej – por të tjerat përfundojnë duke u shitur nga banda në bandë në të gjithë Evropën dhe gjithnjë e më shumë në Britani të Madhe”, shkruan Sky News.

Shumica e viktimave të huaja janë nga Shqipëria, të trafikuara nga një rrjet i bandave kriminale që veprojnë në vendet evropiane, duke i shitur viktimat si mallra.

Zëvendësdrejtori i NCA, Tom Doëdall, thotë se grupet janë veçanërisht elastike ndaj zbatimit të ligjit.

“Bandat kriminale shqiptar janë duke operuar në mënyrë të sofistikuar dhe aktivitetin vec Britanisë së Bashkuar e ushtrojnë dhe në vende të tjera të BE”, tha Doëdall, duke shtuar se “Ata janë ato që ne e quajmë ‘poli-kriminelët”, të përfshirë njëherësh në disa aktivitete kriminale.

Një tjetër dëshmi që Sky News sjell është ajo e një vajzë tjetër.

“Ajo u shit për seks nga bandat shqiptare në Europë dhe tani po merr ndihmë në Britani të Madhe, teksa trafikantët e saj ende s’janë kapur”, shkruan Sky News.

“Ai (trafikanti) më pa mua si një qenie njerëzore gjatë muajve të parë. Por atëherë unë isha në posedim të tij … vetëm pas dy muajsh, kur isha plagosur, ai priste që të shërohesha dhe nisi të sillte burra, miq, nuk e di kush ishin, kuptova që shumica e tyre ishin vetëm kafshë që u përpoqën të kënaqnin veten”, tregon vajza.

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here