Matrikujt e veshëve të lopëve, Peleshit i kushtojnë sa GPS i makinës, publikohen fakte tronditëse

Ministri Peleshi, po ndjek “përvojën” e Gjanës, Rulit e Panaritit, duke e bërë çdo vit këtë tender fiktiv në miliona euro, si “qokë” ndaj bizneseve blegtorale, 90% të të cilëve i kanë vetë ose familjarët e tyre, por edhe tendera të tjerë të “çuditshëm”, vlera të cilëve arrin mbi 120 milionë euro në vit.

Duke qenë, së mëndjen e kanë “non-stop” në aktivitet, vetëm për të zbuluar e sajuar, sa më shumë variante, për të vjedhur nga “tepsia” e fondeve publike, këtë aftësi e ka treguar dhe ministri i Bujqësië, Niko Peleshi, me një tender interesant jo si përmbajtje, por si vlerë financiare.

Vetëm 3 orë parë, ministri Peleshi, publikoi njoftimin zyrtar, sipas të cilit, kjo ministri ka nevojë emergjente, për të blerë Martikuj Identifikues (etiketa me numër), për veshët e lopëve, dosave e bagëtive, duke akorduar 12 miliardë lekë, për vitin 2018 .

Nisur prej dyshimit, se kemi të bëjmë me abuzim gjigand, para publikimit të këtij lajmi, kontaktuam me një specialist blegtorie në Tiranë, lidhur me gjendjen faktike, të kompletimit të lopëve e dosave me martikuj veshësh, si dhe për vlerën e këtij tenderi.

Sipas tij, matrikullimi i lopëve, dosave dhe bagëtive të imta në Shqipëri, është bërë në masën 95% të numrit faktik të tyre në çdo qark, por ministrat dhe zyrtarët e lartë të Ministrisë së Bujqësisë, për të bërë “qoka” ndaj bizneseve bujqësore, ushqimore e blegtorale, 90% të të cilëve i kanë vetë ose familjarët e tyre, sajojnë çdo vit, tenderin fiktiv të pajisjes së lopëve, dosave e kecave, me matrikuj veshësh, por edhe tendera të tjerë të “çuditshëm”, vlea të cvilëve arrin mbi 120 milionë euro në vit.

Ndërsa lidhur me vlerën e këtij tenderi, specialisti deklaroi, se ky është abuzim i hapur e në përmasa të mëdha, mbasi për matrikujt e veshëve të lopëvve e dosave të pa regjistruara (5% kanë ngelur), nuk mund të akordosh 12 miliardë lekë, as sikur të jenë të pajisura me “GPS” makinash, për të gjurmuar lopët në kullotë.

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here