Vlerësimi për Kadarenë: New York Times rekomandon për lexim librin “Kamarja e turpit”

TO GO WITH STORY BY LAURENT LOZANO Albanian novelist Ismail Kadare gestures during an interview with AFP on February 8, 2015 in Jerusalem. Born in 1936 in the Albanian mountain town of Girokaster, Kadare has won a number of prestigious prizes including the first international Man Booker Prize in 2005. AFP PHOTO/ GALI TIBBON

Vlerësimet e tyre janë me rëndësi shumë të madhe në botën e letrave. Këtë javë, e përditshmja e njohur amerikane, New York Times sugjeron për lexim librin e Ismail Kadaresë, “Kamarja e turpit”.

Libri i Kadaresë është mes 9 librave që sugjeron NY Times për leximin e javës. “Kamarja e Turpit” është përkthyer nga John Hodgson.

“Kërkimi për kokën e prerë të Ali Pashë Tepelenës shërben si një simbol i errët satirik në këtë roman shqiptar të botuar fillimisht në vitin 1978, një fabulë alegorike për autoritarizmin e shekullit të 20-të,” shkruan Jason Goodwin.

“Ndërsa ky roman vendoset në mënyrë të shkëlqyer, lakonike dhe me elemente të zymtë komikë, bëhet e qartë se shteti është, në mënyrën e vet, një kokë e frikshme. Një Meduzë, ndoshta, me aftësinë për të shkatërruar,” vijon më tej kritiku i NY Times.

 

Edhe revistat dhe gazetat më prestigjioze britanike i kanë kushtuar hapësira të konsiderueshme veprës së shkrimtarit shqiptar.

Parodia alegorike e Kadaresë nuk ka qenë kurrë kaq e mprehtë.

 

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here