Rreziku që vjen nga ripërdorimi i shisheve plastike të ujit

Në këto temperatura të nxehta është e rëndësishme të hidratohesh dhe nuk është i rrallë zakoni i ripërdorimit të bidonave plastike për të mbajtur ujin.

Sipas studiuesve, përthyerjet e vogla që krijohen në bidonat plastike, janë një terren ku mund të ushqehen dhe rriten një gamë e gjerë mikrobesh të
rrezikshme, si norovirus.

Sa më shpesh e lajmë dhe e përdorim shishen aq më të larta janë shanset që ato të shumohen dhe ne të rrezikohemi.

Një studimi i bërë në Amerikë, ka testuar se ujin e një shisheje që ishte ripërdorur për një jave, duke marrë kampione nga pjesa e grykës.

Dr.Richard Wallace, nga University of Texas Health Center, pas analizave, i tha gazetarëve se uji kishte aq shumë baktere sa njerëzit mund të
sëmureshin më shumë se një helmim nga ushqimi, sepse mund të shkaktonin të vjella dhe diare.

Por nëse këto bidona lahen?

Sërish rreziku është prezent. Larja me detergjent heq vetëm një pjesë të baktereve, sepse shishet janë të vështira për tu pastruar në çdo cep dhe
mikrobet mund te rikrijohen sërish, por gjatë larjes sidomos në temperatura të larta, vjen dhe një rrezik i dytë, ai i shkëputjes së kimikateve nga plastika dhe shpërndarja e tyre në ujë.

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here