Pse njerëzit me sy jeshil janë kaq specialë

Sytë janë pasqyra e shpirtit dhe kjo është një shprehje që gjen vend shpesh. Por çfarë varet nga ngjyra e syve? Rëndësi themelore mbështetet në dy faktorë kryesorë, sasia e pigmentit në iridë dhe ajo e dritës që arrin të godasë këtë organ të bukur.

Genet e përfshira në këtë proces janë tre EYCL1, EYCL2, e EYCL3. Thënë ndryshe sytë jeshil nuk ekzistojnë si të tillë, por duken të tillë tek personat që kanë më shumë melaninë dhe karotenoide në iridë, në raport me sytë e kaltër ose blu, por shumë më pak në raport me ata me sy të errët.

Gjëja më kurioze është se vetëm 2% e popullsisë botërore ka këtë kombinim gjenetik, dhe nëse jeni mes tyre duhet të ndiheni vërtetë ne fat. Pse?

Sepse sytë jeshil janë të lidhur me një ndjesi të fuqishme besueshmërie, një tërheqje e madhe si dhe përcjellin inteligjencë.

Loading...

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here