Komisioneri Publik: Llalla duhet të Vetohet, pasi është… prokuror në Tiranë

Nga Boldnews.al

Komisioni publik, Florian Ballhysa, duket se ka qenë në vështirësi të mëdha për të gjetur një argument që të kundërshtojë ndërprerjen e Vetingut për ish-Kryeprokurorin, Adriatik Llalla.

Pasi ka shqyrtuar vendimmarrjen e Komisionit të Vetingut, Komisioneri Publik ka bërë “zbulimin” e tij”. Adriatik Llalla, sipas Ballhysës, është prokuror në Prokurorinë e Tiranës dhe për këtë arsye ai duhet të përfshihet në Veting.

Në fakt, ky argument zyrtar duket shumë i çuditshëm, kur dihet botërisht se Llalla ka qenë prokuror në Tiranë para 10 viteve, në vitin 2008. Në atë kohë ai u emërua Kryeinspektor i Deklarimit të Pasurive. Më pas, në vitin 2012, Llalla u zgjodh Prokuror i Përgjithshëm. Pas përfundimit të mandatit ai, me vullnetin e tij, zgjodhi të tërhiqej nga jeta zyrtare dhe publike.

Por, në tentativë për të ri-përfshirë në veting ish-kryeprokurorin, Komisioni Publik Florian Ballhysa, pretendon se Llalla vijon të ketë statusin e prokurorit. Komisioneri e mbështet këtë qëndrim në faktin se largimi me dorëheqje i Llallës nga prokuroria, në vitin 2008, kur mori detyrën e Kryeinspektorit të Pasurive, nuk është konfirmuar nga Presidenti i Republikës.

Në ankimin e tij drejtuar Komisionit të Posaçëm të Apelimit, të cilin “Boldnews.al” e ka parë në mënyrë ekskluzive, Komisioneri Publik shkruan se, që të konsiderohet dorëheqja e miratuar, ajo duhej të ishte shoqëruar me dekret presidenti.

Ballhysa nuk i konsideron aspak dy dekrete të dy presidentëve të ndryshëm për emrin e Adriatik Llallës. Presidenti Bamir Topi ka pranuar largimin e Llallës nga detyra e prokurorit, kur dekretoi emërimin e tij në krye të ILDKP në tetor 2008. Më pas, Presidenti Bujar Nishani ka dekretuar emërimin e Llallës në postin e Kryeprokurorit, në dhjetor 2012. Në asnjë rast, asnjë prej dy presidentëve nuk e ka vënë në dyshim faktin se Adriatik Llalla nuk është më prokuror në Prokurorinë e Tiranës.

LEXO EDHE  Atentat ndaj shqiptarit në Athinë, plumb në kokë sapo del nga shtëpia

E, megjithatë, pavarësisht këtyre dy dekreteve presidencialë dhe, aq më tepër dorëheqjes së Llallës në shkurt 2018 nga çdo e drejtë në sistemin e drejtësisë, për Komisionerin Publik ai vijon të jetë prokuror në Tiranë.

Ankimi i Komisionerit Publik për ndërprerjen e Vetingut të nisur ndaj Adriatik Llallës do të shqyrtohet nga Kolegji i Posaçëm i Apelimit në datë 16 maj 2018.

Komisionit i Vetingut vendosi të ndërpresë procesin e rivlerësimit për Llallën, për shkak se ai hoqi dorë nga e drejta e tij ligjore për emërimin në Gjykatën e Apelit. Dorëheqja dhe ndërprerja e Vetingut për ish-kryeprokurorin u shoqërua nga deklaratat sulmuese ndaj tij nga ana e ambasadorit amerikan në Tiranë, Donald Lu. Ky i fundit, dukshëm i pezmatuar për ndërprerjen e vetingut ndaj Llallës, u shpreh se “…gjithësesi, kjo nuk e shpëton nga ndjekja penale”.

Në përfundim të shqyrtimit, Kolegji i Apelit do të vendosë nëse do të konfirmojë ndërprerjen e Vetingut për Adriatik Llallën ose do të urdhërojë Komisionin e Vetingut (shkallën e parë) të ri-fillojë kontrollin ndaj ish-kryeprokurorit.

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here