Nga eksperienca e tij 20 vjeçare si avokat i çështjeve të helmimit nga ushqimi, Bill Marler ka një listë ushqimesh që ai refuzon t’i konsumojë.
Avokati që po mbron disa nga çështjet më të rëndësishme të helmimit nga ushqimi, ka bërë një artikull ku nënvizon ushqimet që ka hequr nga dieta e tij.
Më poshtë do t’ju listojmë 6 ushqimet më të rrezikshme sipas tij:
- Midhjet e gjalla
Ai thotë se pjesa më e madhe e rasteve të helmimit nga produktet e detit në 5 vitet e fundit. Ai fajëson për këtë ngrohjen globale. Ngrohja e ujërave globale ka sjellë rritjen e nivelit të mikrobeve tek gjallesat e detit, sidomos tek midhjet.
- Frutat dhe perimet të lara apo të prera më parë
Konsumi i ushqimit të përpunuar më parë mund të jetë një komoditet, ama është një rrezik që eksperti refuzon ta marrë përsipër.
- Lakër të gjallë
Epidemitë e helmimit nga lakra janë të shpeshta, sidomos nga baktere si Salmonela dhe E.Coli.
Këto produkte eksperti i ka eliminuar tërësisht.
- Mishi i pagatuar
Të na falin të gjithë shefat e kuzhinës, por mishi i pagatuar nuk bën,- ka thënë Marli. Sipas ekspertit mishi duhet të gatuhen në temperaturën 160 gradë për të vrarë të gjithë bakteret, veçanërisht Salmonellën dhe E.Coli.
- Vezët e pagatuar
Kush e mban mend epideminë e Salmonellës në 1980 dhe në fillim të 1990, nuk ka nevojë për mend. Sipas ekspertit shansi për t’u helmuar nga vezët e pagatuara është ulur ndjeshëm, por prapë se prap atij nuk i pëlqen të rrezikojë.
- Qumështi apo lëngjet e pasterizuara
Një lëvizje e momentit po nxit njerëzit të konsumojnë qumësht apo lëngje të papërpunuara , nën argumentin se gjatë përpunimit humbasin një pjesë të vlerave të tyre ushqyese. Ky është një rrezik i madh, pasi konsumi i tyre shton riskun e kontaminimit nga bakterit, viruset dhe parazitët.