10 këshilla për të përballuar ditët e nxehta të verës

Së bashku me verën vjen edhe rreziku i goditjes nga të nxehtit. Ndaj është e këshillueshme që të bëjmë kujdes duke shmangut oraret e pikut të vapës. Për më tepër duhet të kenë kujdes personat që janë të moshuar dhe fëmijët.

 1. Mjediset e brendshme të banesës të mbahen në një temperaturë konstante rreth 26° C.
 2. Të moshuarit të mos dalin nga ora 11 – 18 nga shtëpia.
 3. Gjatë gjithë kohës të konsumojnë lëngje jo shumë të ftohta.
 4. Të vishen me veshje me ngjyra të hapura prej lini ose pambuku.

Përveç të moshuarve, grupe të rrezikuara janë fëmijët, foshnjat, të sëmurët kronikë, personat të cilët duhet të jenë të shoqëruar me kujdestarë, dhe ata që kryejnë aktivitete fizike në mjedise të jashtme.

 • Personi të vendoset në një vend të freskët.
 • T’i ftohet trupi duke e mbështjellë me një çarçaf të lagur ose duke e spërkatur me ujë.
 • T’i jepet të pijë lëngje dhe të mos i jepet asnjë ilaç për uljen e temperaturës.

Rregulla të arta për të nxehtin:

 • Mos dilni në orët e nxehta.
 • Vishni rroba të lehta.
 • Pini 2 litra ujë në ditë dhe hani sa më shumë fruta.

Këshilla për të rinjtë:

 • Mos u largoni nga shtëpia gjatë orëve të nxehta dhe mbroni dritaret nga dielli.
 • Pini një deri në dy litra ujë në ditë, lëngje frutash etj.
 • Konsumoni ushqime të lehta dhe të ndara në porcione.
 • Konsumoni fruta të bollshme dhe perime të freskëta.
 • Freskoni dhomat me ventilatorë apo kondicionerë, me temperaturë jo poshtë 25° C.
 • Ajrosni makinën që është për një kohë të gjatë në diell, duke hapur dyert dhe vënë kondicioner para se të lëvizni me të.
 • Përdorni pajisjet e ruajtjes nga dielli dhe mos i liri fëmijët vetëm në makina.
 • Bëni banja dhe dushe, por jo nën temperaturat 25° C.
 • Ruani ilaçet nga burimet e nxehtësisë dhe rrezet e drejtëpërdrejta të diellit.
 • Ruani në frigorifer të gjitha ilaçet që kërkojnë temperaturat jo më të larta se 25-30° C, dhe të gjitha shishet e shurupeve apo ilaçet me pika, të cilat sapo janë hapur.
LEXO EDHE  "Mjekët po bëjnë punë heroike te Infektivi"/ Manastirliu me mesazh të fortë ndaj qytetarëve

Fëmijëve, ashtu si të rriturve, dielli u sjell përfitime të rëndësishme për humorin, sistemin imunitar, kockat dhe lëkurën. Ekspozimi i pakujdesshëm dhe i papërgjegjshëm, mund të ketë pasoja negative të tilla si djegie nga dielli, dhe në një afat kohor më të gjatë, fillimin e tumoreve, përfshirë melanomat.

 


PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here