Orizi është një përbërës i zakonshëm në gatimet tona, kryesisht për shkak të faktit se ai shkon mirë me ushqime të tjera, nuk kushton shumë dhe është lehtësisht i gjendshëm.
Një filxhan i vetëm i oriz i gatuar ka 240 kalori. Ju i merrni këto kalori si niseshte, e cila më vonë shndërrohet në sheqer, dhe përfundimisht në yndyrë.
Prandaj, një grup studiuesish në Kolegjin e Shkencave Kimike në Sri Lanka, erdhi me një ide se si të digjni dhjamin dhe të thithni më shumë se gjysmën e kalorive.
“Metoda” e tyre përfshin përdorimin e një përbërësi të vetëm së bashku me oriz. Është vaji i kokosit. Shtoni një sasi të vogël nga ky vaj për të ulur thithjen e kalorive me 50%.
Shtoni një lugë çaji vaj kokosit në ujë të vluar para se të shtoni oriz në.
Mbajeni orizin në frigorifer për 12 orë, dhe jeni gati për të ngrënë.
Kjo metodë gatimi është e shkëlqyer për ata që janë në përpjekje për të humbur disa kile.