Ekspertët kanë dalë në përfundimin se buka nuk duhet thekur deri në atë pikë sa të marrë ngjyrë të kaftë.
Sipas tyre buka duhet hequr kur nis e bëhet e verdhë, sepse po u la më gjatë kthehet në rrezik për krijimin e një kimikati që shkakton kancer. Madje e njëjta gjë vlen edhe për patatet e patatinat.
Studimet thonë se elementi i ekspozuar si i dëmshëm për shëndetin, Akrilamid, prodhohet kur ushqime që përmbajnë niseshte skuqen, piqen apo kalohen në zgarë për një kohë të gjatë në temperatura të larta.
Agjencia e standardeve të ushqimit “FSA” rekomandon kujdes në këtë drejtim, edhe pse Qendra për kërkime mbi kancerin në Mbretërinë e Bashkuar këmbëngul se nuk është provuar ndikimi mbi njerëzit.
“FSA” thekson gjithashtu se patatet dhe pastinaku nuk duhen mbajtur në frigorifer, pasi në temperatura të ulëta, niveli i sheqerit te këto perime rritet, duke shtuar sasinë e Akrilamidit që prodhojnë më pas gjatë gatimit.
Te buka, prania e këtij elementi është më e madhe, kur ajo lihet në thekëse për një kohë të gjatë. Sa më e errët ngjyra e bukës, aq më i lartë është niveli i kimikatit.