Viti 2019 ishte negativ për sektorin e blegtorisë. Sipas të dhënave të Instat, vitin e kaluar u regjistrua një rënie e numrit të krerëve dhe e prodhimit për shumicën e produkteve të blegtorisë. Produkti kryesor i këtij sektori, qumështi pësoi një rënie të prodhimit me gati 3% për vitin e kaluar dhe sasia vjetore e prodhuar zbriti në 1.11 milionë tonë. Kjo rënie i detyrohet sidomos pakësimit drastik të numrit të gjedhëve. Sipas Instat, numri i përgjithshëm i gjedhëve ra në 416 mijë krerë, 11% më pak krahasuar me vitin 2018. Kjo ka një ndikim përcaktues në prodhimit e qumështit në vend, duke qenë se lopët janë mbi 85% të prodhimit.
Por, nga ana tjetër, edhe numri i bagëtive të imta pësoi rënie, me rreth 6%, si për delet, ashtu edhe për dhitë. Përveçse te qumështi, rënia e numrit të krerëve u pasqyrua edhe në prodhimin e mishit në vend, që u tkurr me 3% krahasuar me një vit më parë.
Rënie të lehtë për vitin e kaluar pësoi madje edhe numri i derrave dhe i shpendëve, çka tregon një tendencë të përgjithshme rënëse të blegtorisë në vend.
Kjo tendencë negative e blegtorisë prek në mënyrë direkte industrinë e përpunimit të qumështit, që është një ndër segmentet më të zhvilluara të agro-përpunimit në vend.
Vitin e kaluar, qeveria shqiptare uli masën e subvencionimit të TVSH-së për fermerët nga 20% në 6%, duke ndikuar direkt çmimin me të cilin prodhimi i tyre blihej nga fabrikat përpunuese. Kjo masë mund të ketë dhënë një ndikim negative në ecurinë e përgjithshme të blegtorisë në vend. Një faktor tjetër që po ndikon negativisht blegtorinë, ashtu si gjithë ekonominë shqiptare, mund të jetë ai demografik. Ulja e numrit të përgjithshëm të popullsisë së vendit, por edhe vazhdimi i zhvendosjes së të rinjve nga zonat rurale drejt atyre urbane, po e gërryen forcën e punës në sektorët e bujqësisë dhe blegtorisë./SCAN