Për shumë njerëz veza është një ndër ushqimet e tyre të preferuara. Të ziera, të skuqura apo omletë, veza ofron një shumëllojshmëri gatimesh.
Por a dini çdo gjë rreth vezëve?
1) Ajo “gjëja e bardhë” në vezë
Në shumë besime popullore mendohet të jetë kordoni i kërthizës. Por a është e vërtetë? Ajo quhet “calazae” dhe gjendet në çdo të verdhë veze. Ajo në thelb shërben për të na bërë të kuptojmë nëse veza është e freskët. Sa më shumë “calazae”-ja të jetë e dukshme, aq më shumë e freskët është veza.
2) Vitamina D
Veza është e pasur me vitaminë D, veçanërisht e verdha e vezës. Dhe është një nga ushqimet e pakta natyrore që e përmbajnë atë.
3) Ngjyra e guaskes
Kjo varet nga raca e pulave dhe nuk ka asnjw vlerw ushqyese.
4) E verdha e vezës
Ngjyra e saj është tregues kryesor i freskisë së vezëve. Ato të freskëtat janë zakonisht të mbuluara me një si cipë të bardhë, nëse e bardha tenton të bëhet e kuqe hidheni direkt vezën tutje.
5) Nëse veza është e vjetër
Ajo përhapet në enë, sepse poret zgjerohen dhe hyn ajri brenda saj.
6) Si ta pastroni
Nëse ju bie një vezë, s’ka asgjë për t’u shqetësuar. Mënyra më e mirë për ta pastruar është të hidhni mbi të një sasi të vogël kripe.
7) Pse pulat hanë gurë
Ato hanë gurë të vegjël për t’i ndihmuar në tretje. Elle