“Pas një përvoje jo të shkurtër në këtë fushë, nëse do të theksoja 20 rregulla për të marrë më të mirën nga ushqimi, do të ishin këto dhe e ndjej për detyre t’i ndaj me ju”….
Ja 20 rregullat sipas dietologes Blerina Bombaj:
- Konsumoni ushqime të papërpunuara, të freskëta dhe natyralë. Pjesa më e madhe e ushqimit tuaj të jenë bimët e stinës përkatëse.
- Konsumoni vëtëm ushqime që mund të prishen, por përpara se të jenë prishur. Evitoni vajrat e ndënjur si dhe frutat e thata të ndënjura.
- Konsumoni rrallë mish të kuq. Preferoni shpendë dhe prodhime deti të rritur natyralisht, me ushqimin natyral përkatës.
- Konsumoni nga pak qumësht të freskët nga bagëti të rritura të lira, të ushqyera në kullota të gjelbra. Preferoni kosin, dhallën (pa shumë kripë), gjizën dhe hirrën.
- Prëferoni vaj ulliri të presuar në të ftohtë, vaj farërash të presuar në të ftohtë. Evitoni skuqjen, gatuani me vaj ulliri pa kaluar 160 gradë celcius.
- Konsumoni çdo ditë 500-700 gr fruta perime të freskëta, mundësisht organike, në sallata, supa, apo lehtësisht të ziera në avull.
- Konsumoni drithëra të plotë, mundësisht të mbirë apo të fermentuar si trahanaja, buka e ardhur. Preferoni më shpesh thekrën, grurin, tërshërën, elbin, kuinoan dhe hikërrorin. Praktikoni me orizin njësoj si me fasulët, e lini një natë në ujë dhë e dërdhni atë. Gatuajini si makaronat dukë i zier më shumë ujë dhe në fund e hidhni. Në këtë mënyrë evitoni arsenikun që mund të përmbajë orizi.
- Preferoni shpesh dhe larmi fasulesh (të kuqe, të bardha, të zeza, thjërrëza, qiqra). Sigurohuni që fasulet të jenë të reja, i lini ato në ujë të paktën një natë dhë derdheni atë.
- Përgatisni me mënyra shtëpiakë ushqime të fërmëntuara si turshi, uthull molle dhe salca (salcë kosi).
- Përgatisni lëng mishi nga kockat dhë perimet, ruajeni në frigorifer për ta përdorur në gatimet e përditshme.
- Konsumoni çajra bimor si çaji jeshil, çaji i malit, sherebela, bari i bletës, i blirit, i hithrave, boronicave etj, me masë.
- Përdorni kripë të papërpunuar dhë erëza natyrale si rozmarina, rigoni, mentja, kopra, majdanozi dhe trumza.
- Pasuroni salcat e sallatave më vaj ulliri, uthull molle, limon, hudhër osë qepë dhe erëza të freskëta si borzilok, mente, koriandër, rozmarinë.
- Evitoni ushqimet me shumë sheqer ose shumë yndyrë.
- Pini ujë burimi, të filtruar osë të ambalazhuar në enë qelqi.
- Gatuani vetëm në enë çeliku të pa-oksiduëshëm, gizë, qelqi ose me shtresë smalti cilësor.
- Konsumoni çokollatë të zëzë, verë dhë birrë, të pa-pasterizuara.
- Përdorni vëtëm suplementë bimor, të certifikuar si organik, pa tejkaluar sasinë e rekomanduar.
- Merrni mjaftueshëm dritë dielli, gjumë dhë aktivitet fizik.
- Mendoni pozitivisht, minimizoni stresin. Falni mirënjohje!