Të gjithë e njohim shprehjen “ne jemi çfarë hamë”, por studimet e fundit tregojnë se edhe koha kur hamë është shumë e rëndësishme për organizmin tonë.
Hani përgjatë12 orëve të ditës.
“Organet tona evoluan për t’u furnizuar me ushqim gjatë ditës, në mënyrë që të kemi shumë energji për mbijetesë”, thotë Dr Roizen. Kjo do të thotë që trupi juaj është më i ndjeshëm ndaj insulinës – një hormon që lëviz glukozën nga gjaku juaj në shumicën e qelizave, duke përfshirë qelizat tuaja të muskujve, që do të përdoret si karburant – gjatë ditës. Rezistenca juaj ndaj insulinës është më e lartë gjatë natës, kur ju jeni më pak aktivë dhe trupi mendon se duhet të ulet. Si rezultat, ju përfundoni ruajtjen e shumicës së kalorive që konsumoni në mbrëmje si yndyrë, thotë Dr. Roizen. Përpiquni të hani çdo ditë gjatë një dritareje 12 orëshe, për shembull, nga ora 7 deri në orën 19.
Mos anashkaloni mëngjesin.
Hulumtimet kanë zbuluar se personat që konsumojnë mëngjes kanë tension më të ulët të gjakut dhe nivele të ulëta të kolosterolit, që ul rrezikun e atakut të zemrës. Ngrënia e mëngjesit ka gjithashtu përfitime për humbjen e peshës. Personat që hanë mëngjes gjithashtu kishin nivele më të ulëta të sheqerit në gjak, insulinës, triglicerideve dhe hormoneve të urisë, siç është ghrelin. Vetëm sigurohuni që mëngjesi juaj të përfshijë një përzierje të karbohidrateve dhe fibrave të larta, si dhe proteina për të ndihmuar në frenimin e urisë.
Hani një drekë të mirë.
Nëse nuk hani dot mjaftueshëm në mëngjes, atëherë dreka duhet të jetë patjetër vakti juaj kryesor. 75% të kalorive tuaja duhet të konsumohen deri në orën 16:00.
Hani një darkë të lehtë.
Është mirë që darka të hahet herët dhe pak. Kujdes të mos hani një vakt të rëndë e të madh përpara se të shkoni për të fjetur.