Byreku me miell misri me lekë është një nga recetat tradicionale të Ditës së Verës.
Përbërësit:
- 3-4 qepë të njoma;
- 1 tufë spinaq, rukola, hithra (jeshillëqe)
- 500 gr presh;
- 3 gota miell misri;
- 2 gota qumësht;
- 1 tufë erëza (kopër, majdanoz);
- 2-3 lugë gjelle vaj ulliri;
- 1 lugë gjelle gjalpë;
- Kripë, piper.
Përgatitja:
- Marrim 2/3 e miellit, e përziejmë me pak qumësht, pak ujë e kripë. Këtë shtresë e shtrojmë në një tepsi të gjerë.
- Ndërkohë në një tigan hedhim vajin e ullirit dhe pak gjalpë dhe skuqim qepët, preshin e jeshillëqet e tjera të prera. Pasi të jenë skuqur, dueht t’i ziejmë me pak qumësht ose ujë.
- Në fund mund të shtojmë një lugë miell për ta trashur masën.
- Brenda saj vendosim edhe një monedhë.
- Më pas e përhapim gjithë përbërjen mbi petën që kemi shtruar në tepsi dhe sipër saj hedhim miellin e mbetur, duke e mbuluar të gjithë sipërfaqen.
- E vendosim për ta pjekur dhe në përfundim e ndajmë në copa.
- Personi që gjen lekun në copën e tij, do të konsiderohet personi me fat në familje.
- Ballokumet dhe misrat e zier janë gjithashtu pjesë e menusë së kësaj feste.