A mund të më thotë dikush se ku ka më mire se një kafe e ftohtë rrugës për në punë apo buzë te detit, në këto ditë të nxehta vere?
Nuk ka apo jo?
Për fat të keq, pavarësisht dëshirës së madhe ka disa anë të dëmshme të kafesë së ftohtë jo vetëm për konsumuesit e saj por edhe për planetin.
Ja disa nga arsyet pse konsumi i kafesë së ftohtë është i dëmshëm si edhe zgjidhjet për të rregulluar sado pak dëmet:
1) Gotat plastike: Kafeja e ftohte dhe gotat plastike janë të pandashme nga njëra-tjetra. Starbucks nxjerr në treg rreth 2 miliardë gota plastike në vit me logon e saj – vetëm Starbucks! Dyqanet e panumërta të kafeve bëjnë të njëjtën gjë.
Zgjidhja: Blini gotën tuaj prej qelqi ose metali dhe e mbani me vete në çantë. Merrni dhe një lugë!
2) Sheqeri: Për ta bërë më të shijshëm kafja e ëmbël zakonisht vjen e mbushur me aromë sheqeri por askujt nuk i duhet më shumë sheqer .Një nescaffe e madhe në Starbucks ka 61 gramë sheqer, më shumë se sasia e rekomanduar e përditshme
Zgjidhja: Është shumë e thjeshtë. Filloni të pini kafen të ftohtë e të zezë.
3) Qumështi: Disa prej pijeve duket se kanë më shumë qumësht dhe krem sesa kanë kafe Industria e qumështit është e mbushur me mizori :industria e sojeve është përgjegjëse për shpyllëzimet e rëndësishme, veçanërisht në Amazon; dhe janë të nevojshme 929 litra ujë për të bërë vetëm një litër qumësht bajame.
Zgjidhja: Përdorni qumësht bizeleje, një alternative tjetër që është më e rekomandueshme se shumica e qumështeve.
4) Kafeina: Një studim thotë se edhe një sasi e vogël e kafeinës së tretur mund të koncentrohet me kalimin e kohës, duke rritur rritjen bakteriale dhe koncentrimet e amoniakut, që është toksike për peshqit.
Zgjidhja: Pini më pak kafe.
Nëse me të vërtetë nuk mund të hiqni dorë nga mendimi i kafesë së ftohtë këtë verë por në të njëjtën kohë jeni edhe serioz për reduktimin e mbeturinave, kursimin e parave dhe shijimin e një produkt me cilësi të lartë, kompromisi më i mirë është të bëni kafen tuaj!