Konsumi i kafesë nuk shoqërohet me një rrezik në rritje të fibrilacionit atrial, i cili është forma më e zakonshme e aritmisë kardiake, sipas një studimi të ri shkencor suedez.
Studiuesit, të cilët publikuan artikullin përkatës në revistën mjekësore “BMC Medicine”, vlerësuan (meta-analizë) të gjitha hulumtimet e publikuara deri më tani mbi marrëdhënien midis kafesë dhe aritmisë.
Studimi mbuloi një total prej pothuajse 250,000 njerëzish gjatë një periudhe prej 12 vitesh. Konsumi mesatar i kafesë për person ishte tre filxhanë.
Konsumi i moderuar i kafesë është shoqëruar më parë me një rrezik të reduktuar të sëmundjeve koronare të zemrës dhe goditjes në tru, por në rastin e fibrilacionit atrial, situata nuk ka qenë e qartë deri më tani.
Fibrilacioni atrial, forma më e zakonshme e aritmisë, rrit rrezikun e goditjes në tru, arrestit kardiak dhe vdekjes së parakohshme. Edhe pse më parë kishte frikë se pirja e tepërt e kafesë mund të rriste rrezikun e zhvillimit të fibrilacionit atrial, studimi i ri tregon se nuk ekziston një rrezik i tillë.
“Njerëzit që e pëlqejnë kafenë mund të vazhdojnë ta pinë atë në mënyrë të sigurt, të paktën me moderim, pa rrezikun e zhvillimit të fibrilacionit atrial”, tha Larson. Megjithatë, ai theksoi se, meqenëse deri më sot nuk ka pasur shumë studime mbi këtë çështje, do të ishte mirë të kryheshin më shumë në të ardhmen.
Sipas shkencëtarëve suedezë, nuk mund të përjashtohet mundësia që kafeja të “shkaktojë” forma të tjera të aritmisë kardiake.