Frutat e pjekura dihet se ndryshojnë përmbajtjen e lëndëve ushqyese. Nivelet e antioksidantëve në banane rriten dhe ajo bëhet më e verdhë.
Kur është plotësisht i pjekur dhe ka njolla të errëta në lëkurë, lëndët ushqyese ndryshojnë dhe përmbajtja e tij kthehet në sheqerna të thjeshta. Këto sheqerna treten më lehtë. Bananet e pjekura, edhe nëse janë mjaftueshëm të pjekura për të pasur shenja të zeza, janë opsioni juaj më i mirë.
Sipas hulumtimeve të fundit, bananet shumë të pjekura janë më efektive në mbrojtjen e shëndetit tonë pasi përmbajnë një substancë të quajtur “faktori i nekrozës së tumorit” (TNF – Tumor Necrosis Factor) i cili ka aftësinë të veprojë kundër qelizave jonormale. Përveç kësaj, sa më shumë shenja të zeza të ketë banania, aq më shumë mund të forcojë sistemin tuaj imunitar.
Hulumtimet japoneze kanë vërtetuar se faktori TNF që gjendet në bananet e pjekura ka një efekt të fortë kundër kancerit dhe forcon sistemin imunitar. Studiuesit japonezë arritën në përfundimin se konsumimi i rregullt i bananeve mund të parandalojë edhe sëmundje të tilla si kanceri. Besohet se ato janë 8 herë më efektive në rritjen e qelizave të bardha të gjakut sesa bananet jeshile ose bananet e freskëta, pa njolla të zeza ose njolla në lëkurë.
Në hulumtim, u zbulua se bananet e papjekura përmbajnë edhe faktorin TNF, por në një dozë shumë më të vogël, kështu që nuk është aq efektive kundër qelizave jonormale. Në fakt, fuqia e përbërësve mbrojtës të bananes, si dhe e antioksidantëve që ajo përmban, rritet sa më gjatë të piqet.
Eksperimenti i kryer nga shkencëtarët japonezë u mor me fruta të ndryshme të pjekura, si banania, molla, rrushi, hurma, dardha, shalqini dhe ananasi të gjitha frutat u krahasuan me bananen dhe dha rezultatet më të mira.
Bananet shumë të pjekura janë të pasura me sheqerna ndaj është më mirë të shmangni konsumimin e shpeshtë të tyre nga diabetikët.