Uthulla e mollës (ACV) është një uthull e prodhuar nga mollët e grimcuara të fermentuara, sheqeri dhe majaja, dhe është gjithashtu një përbërës kryesor për turshitë, marinatat, salcat e sallatave dhe shumë pjata të tjera. Mirëpo, ACV vjen në ndihmë si një kurë shtëpiake për një sërë problemesh, përfshirë parandalimin e urthit dhe për të luftuar mikrobet.
Sipas studimeve të fundit, mund të ndihmojë në uljen e niveleve të sheqerit në gjak dhe promovimin e humbjes së peshës, ndër efektet e tjera pozitive shëndetësore.
Më poshtë, gjashtë përfitime shëndetësore të uthullës së mollës që mund të mos i dini.
1. E pasur me elementë të shëndetshëm.
Përbërësi kryesor aktiv i uthullës së mollës është acidi acetik që i jep asaj një aromë të fuqishme. Studiuesit nxjerrin përfundimin se ky acid është përgjegjës për përfitimet e saj shëndetësore pasi përmban 5-6% acid acetik.
2. Vret bakteret e dëmshme.
ACV mund të ndihmojë në vrasjen e patogjenëve dhe disa llojeve të baktereve gjithashtu. ACV gjithashtu vepron si një ruajtëse ushqimore, pasi studimet tregojnë se si i ndalon bakteret si E. coli të rriten dhe të prishin ushqimin.
3. Ndihmon në menaxhimin e diabetit.
Uthulla e mollës mund të bëjë mrekulli për njerëzit që vuajnë nga diabeti i tipit 2, i cili karakterizohet nga nivele të larta të sheqerit në gjak të shkaktuar nga rezistenca ndaj insulinës ose paaftësia për të prodhuar insulinë. Edhe një provë klinike në 2019-ën rekomandoi konsumimin e ACV që mund të ketë efekte të dobishme në indeksin glicemik dhe stresin oksidativ tek individët me diabet dhe dislipidemi. Për më tepër, një rishikim tjetër i provave klinike në vitin 2021 zbuloi se konsumi i ACV ishte i dobishëm për statusin e glicemisë tek të rriturit.
4. Ndihmon në humbjen e peshës.