Mungesa e fuqisë punëtore të kualifikuar po shndërrohet në një boshllëk të rrezikshëm për bizneset në industrinë e hotelierisë. Ndërsa paga dhe përfitimet në industri janë përmirësuar, restorantet, kafenetë, piceritë dhe baret janë të dëshpëruar për shpërndarësit, kuzhinierët, kamerierët, banakierët, stafin e kuzhinës, portierët dhe madje edhe stafin administrativ.
Treguese është mungesa e shpërndarësve të ushqimit dhe kafesë, të cilët ofrojnë shërbime me dy rrota, pasi tashmë janë vështirë të gjenden. Rritja e platformave dixhitale, të cilat mbajnë pjesën më të madhe të tregut të blerjeve dhe dërgesave, ka çuar në bizneset e kateringut që operojnë me më pak shpërndarës sesa u nevojiten, pasi kërkesa tejkalon pjesën më të madhe të ofertës.
Mungesat e para të shoferëve të dërgesave u shfaqën gjatë pandemisë, pasi shumë biznese hotelerie dhe kafeje ofruan shërbime të tilla për të mbijetuar. Sipas deklaratave të vetë menaxhereve aktualisht numërohen mijëra vende pune bosh. Por ata theksojnë se problemi kryesor në kanalin e kateringut ka të bëjë me pamundësinë e gjetjes së punëtorëve për të gjitha pozicionet, jo për dërgesat.
Siç raportojnë biznesmenët e sektorit, tashmë nuk ka pothuajse asnjë dyqan në industrinë e kafeneve që të mos ofrojë edhe ushqime. Edhe një kafene lagjeje ka një menu sanduiç, burger ose pica. Kjo do të thotë se ai automatikisht ka nevojë edhe për një kuzhinier. Për të mbuluar të gjitha vendet bosh të punës, pronarët e restoranteve bëjnë …zbritje. Për shembull, një dyqan që ka nevojë për gjashtë punëtorë ka tre ose katër, ndërsa pjesa tjetër e vendeve të punës mbeten bosh.