Shkencëtarët mund të jenë më afër kuptimit të fajtorit që qëndron pas konsumimit të verës së kuqe që shkakton dhimbje koke për disa njerëz, sipas një studimi të ri.
Një flavonol që gjendet natyrshëm në verërat e kuqe mund të ndërhyjë në aftësinë e trupit për të metabolizuar alkoolin, duke shkaktuar një akumulim të toksinave që mund të çojnë në dhimbje koke të shpejta, sugjeron studimi i publikuar të hënën në revistën Scientific Reports.
Quercetin, flavonoli, është një përbërës bimor që gjendet në fruta dhe perime, duke përfshirë rrushin, manaferrat, qepët dhe brokolin.
“Kur (quercetina) hyn në qarkullimin tuaj të gjakut, trupi juaj e konverton atë në një formë tjetër të quajtur glukuronid kuercetin”, tha bashkëautori i studimit Andrew Waterhouse, një kimist i verërave. “Në atë formë, ai bllokon metabolizmin e alkoolit.”
Vera e kuqe ka një sasi dhjetëfish më të madhe të komponimeve fenolike, veçanërisht flavonoideve, sesa vera e bardhë, gjë që e bën pijen një “pretendues kryesor përgjegjës” për dhimbjet e kokës, thanë autorët.
Waterhouse dhe studiuesit e tjerë synuan të zbulonin pse dhimbja e kokës pas marrjes së vetëm një ose dy gotave verë të kuqe mund të ndodhë edhe te njerëzit që nuk marrin dhimbje koke nga pije të tjera alkoolike, kështu që ata studiuan se si flavonoli mund të ndikojë në një variant gjenetik të një enzime, i quajtur ALDH2 që është i përfshirë në metabolizmin e alkoolit në trup.
Gati 8% e popullsisë globale ka një variant të enzimës që nuk është veçanërisht aktive dhe mungesa është shumë e përhapur tek njerëzit me origjinë nga Azia Lindore duke prekur rreth 40% të kësaj popullate.
Të kesh një variant jofunksional ALDH2 është shoqëruar me skuqje të lëkurës, rrahje të zemrës dhe dhimbje koke pas pirjes.
Kur njerëzit pinë, alkooli shpërbëhet në mëlçi nga enzima e alkoolit dehidrogjenaza, e cila e kthen atë në përbërjen acetaldehid, një “toksinë e njohur, irrituese dhe inflamatore”, tha autorja kryesore e studimit, Dr. Apramita Devi.
Prania e acetaldehidit në trup supozohet të jetë jetëshkurtër pasi enzima ALDH2 e transformon atë në acetat, i cili është më pak toksik.
Duke përdorur teste laboratorike, autorët zbuluan se një derivat i kuercetinës, glukuronidi i kuercetinës frenonte variantin e enzimës. Ndërhyrja, supozuan ata, do të çonte në një grumbullim të toksinës acetaldehide dhe dhimbje koke te njerëzit që janë më të ndjeshëm.
Por ekspertët që nuk ishin të përfshirë në hulumtim kërkojnë kujdes, duke e karakterizuar studimin si një propozim teorie dhe jo si provë.
Ky lloj kërkimi mund të gjenerojë ide rreth proceseve të mundshme të përfshira në marrëdhënien midis verës së kuqe dhe dhimbjeve të kokës, shtoi ai, por “në mënyrë ideale, studiuesit duhet të kishin përfshirë mostra dhe teste nga njerëzit për të verifikuar këtë mekanizëm”.
Autorët planifikojnë të testojnë hipotezën e tyre në një provë të vogël klinike të njerëzve që zhvillojnë këto dhimbje koke, duke krahasuar verërat e kuqe me sasi të lartë të kuercetinës me ato që kanë pak.
Për të minimizuar dhimbjet e kokës, ju gjithashtu mund të eksperimentoni dhe provoni verëra të prodhuara nga një shumëllojshmëri prodhuesish dhe varietetesh rrushi pasi “nivelet e përbërjeve që mund të shkaktojnë dhimbje koke në verën e kuqe ndryshojnë ndjeshëm midis verërave të ndryshme”, shtoi ai.