Niveli i kafeinës në gjak mund të ndikojnë në sasinë e yndyrës trupore që mbani, një faktor që nga ana tjetër mund të përcaktojë rrezikun e zhvillimit të diabetit të tipit 2 dhe sëmundjeve kardiovaskulare.
Këto janë gjetjet e një studimi të fundit që përdori shënues gjenetikë për të vendosur një lidhje më përfundimtare midis niveleve të kafeinës, BMI-së dhe rrezikut të diabetit të tipit 2.
Ekipi hulumtues, nga Instituti Karolinska në Suedi, Universiteti i Bristolit në MB dhe Imperial College London në Mbretërinë e Bashkuar, tha se pijet me kafeinë pa kalori mund të eksplorohen si një mjet i mundshëm për të ndihmuar në uljen e niveleve të yndyrës në trup.
Studimi përfshiu të dhëna nga pak më pak se 10,000 njerëz të mbledhur nga bazat e të dhënave gjenetike ekzistuese, duke u fokusuar në variacionet në ose afër gjeneve specifike që dihet se lidhen me shpejtësinë me të cilën shpërbëhet kafeina.
Në përgjithësi, ata me variacione që prekin gjenet domethënë CYP1A2 dhe një gjen që e rregullon atë, i quajtur AHR –priren ta shpërbëjnë kafeinën më ngadalë, duke e lejuar atë të qëndrojë në gjak më gjatë. Megjithatë, ata gjithashtu priren të pinë më pak kafeinë në përgjithësi.
Një qasje e quajtur randomizimi Mendelian u përdor për të përcaktuar marrëdhëniet e mundshme shkakësore midis pranisë së variacioneve, sëmundjeve si diabeti, masa e trupit dhe faktorët e stilit të jetesës.
Ndërsa kishte një lidhje të rëndësishme midis niveleve të kafeinës, BMI-së dhe rrezikut të diabetit të tipit 2, nuk u shfaq asnjë lidhje midis sasisë së kafeinës në gjak dhe sëmundjeve kardiovaskulare, duke përfshirë fibrilacionin atrial, dështimin e zemrës dhe goditjen në tru.