Një studim nga Kings College në Londër , duke përfshirë 1000 të rritur, synoi të zbulonte nëse ‘jetlag social’ (kalimi midis modeleve të gjumit në ditët e punës dhe ditët e pushimit) mund të ketë ndikim në shëndet .
Në këtë mënyrë, studiuesit zbuluan se gjumi në të njëjtën kohë dhe ushqimi i shëndetshëm mund të zvogëlojë rrezikun e zhvillimit të sëmundjeve. Ata zbuluan se edhe një ndryshim prej 90 minutash në kohën e gjumit mund të ndikojë në llojet e baktereve në zorrë.
Ata analizuan mostrat e gjumit, gjakut dhe jashtëqitjes së pjesëmarrësve dhe regjistruan gjithçka që ata hanin në një ditar ushqimor. Ata që vuanin nga ‘jetlag social’ (16%) dukej se kishin një dietë plot me patate, patatina dhe pije me sheqer. Studime të tjera kanë zbuluar se jetlagja sociale lidhet me shtimin në peshë, sëmundjet dhe lodhjen mendore.
Dr Wendy Hall , autori kryesor nga King’s College në Londër , tha: “ Ne e dimë se ndërprerjet e mëdha të gjumit, si puna me turne, mund të kenë një ndikim të thellë në shëndetin tuaj.
Ky është studimi i parë që tregon se edhe ndryshimet e vogla në kohën e gjumit gjatë javës duket se lidhen me dallimet në speciet bakteriale të zorrëve.
Disa nga këto lidhje ishin të lidhura me ndryshimet dietike, por të dhënat tona sugjerojnë gjithashtu se faktorë të tjerë, madje të panjohur, mund të përfshihen.
Ne kemi nevojë për prova ndërhyrjeje për të mësuar nëse përmirësimi i qëndrueshmërisë së kohës së gjumit mund të çojë në ndryshime të dobishme në mikrobiomën e zorrëve dhe në rezultatet e lidhura me shëndetin .’
Kate Bermingham, autore dhe shkencëtare e të ushqyerit në ZOE, tha: ” Gjumi është një shtyllë kryesore e shëndetit dhe ky hulumtim është veçanërisht në kohë duke pasur parasysh interesin në rritje për ritmet cirkadiane dhe mikrobiomën e zorrëve .”