Sëmundjet kardiovaskulare (CVD) janë shkaku kryesor i vdekjeve në të gjithë botën, duke marrë rreth 17.9 milion jetë çdo vit, sipas Organizatës Botërore të Shëndetit. Sëmundjet koronare të zemrës, sëmundjet cerebrovaskulare, sëmundjet reumatike të zemrës dhe sëmundjet e tjera të zemrës dhe enëve të gjakut të gjitha klasifikohen si SKV.
Ateroskleroza ose zhvillimi i pllakave yndyrore në arteriet tuaja, mund të dëmtojë enët e gjakut dhe zemrën tuaj. Akumulimi i pllakës bën që arteriet e gjakut të ngushtohen ose pengojnë, gjë që mund të rezultojë në një sulm në zemër, dhimbje gjoksi ose goditje në tru. Kur ekspertët e shëndetit flasin për parandalimin e sëmundjeve të zemrës, ata shpesh përfshijnë një dietë të shëndetshme si një mënyrë për të mbrojtur veten nga sëmundjet e zemrës.
Shumë lëndë ushqyese konsiderohen të shëndetshme dhe vitamina K është një prej tyre. Sipas një studimi të botuar në Gazetën e Shoqatës Amerikane të Zemrës, ushqimet e pasura me vitaminë K mund të ndihmojnë në zvogëlimin e rrezikut të sëmundjeve kardiovaskulare të lidhura me arteriosklerozën (kushtet që prekin zemrën ose enët e gjakut).
Ushqime të pasura me vitaminë K për një zemër të shëndetshme
Për studimin, studiuesit shikuan të dhënat nga më shumë se 50,000 njerëz që morën pjesë në studimin danez, “Kanceri dhe Shëndeti” gjatë 23 viteve. Nëse ata që hëngrën më shumë ushqime të pasura me vitaminë K kishin një rrezik të zvogëluar të sëmundjeve kardiovaskulare të lidhura me arteriosklerozën, e cila i referohet grumbullimit të pllakave në arteriet.
Gjetjet
Sipas rezultateve të studimit, ata që konsumuan më shumë vitaminë K1 kishin 21% më pak të ngjarë të shtroheshin në spital për sëmundje kardiovaskulare të shkaktuara nga arterioskleroza. Probabiliteti për t’u pranuar në spital ishte 14% më i ulët kur merrej vitamina K2. Ky rrezik i zvogëluar u vu re për të gjitha llojet e sëmundjeve të zemrës të shkaktuara nga arterioskleroza, me sëmundjen e arteries periferike që zë 34% të të gjitha rasteve.
“Ka prova në rritje që marrjet e vitaminës K mbi udhëzimet aktuale mund të mbrojnë kundër zhvillimit të sëmundjeve të tjera, të tilla si arterioskleroza , “tha studiuesi i ECU dhe autori i lartë në studim Dr Nicola Bondonno.
“Edhe pse nevojiten më shumë kërkime për të kuptuar plotësisht procesin, ne besojmë se vitamina K funksionon duke mbrojtur kundër grumbullimit të kalciumit në arteriet kryesore të trupit që çon në kalcifikim vaskular,” shpjegoi Dr Bondonno.
Studiuesi i Universitetit të Australisë Perëndimore, Dr Jamie Bellinge tha, “funksioni i vitaminës K në shëndetin kardiovaskular, veçanërisht kalcifikimi vaskular, është një fushë kërkimi me perspektiva të ndritshme për të ardhmen.” Këto gjetje nxjerrin në pah rëndësinë e mundshme të vitaminës K në shmangien e sëmundjes vdekjeprurëse dhe theksojnë nevojën e një diete të ekuilibruar në parandalimin e saj, shtjelloi studiuesi.
Ushqime të pasura me vitaminë K
Vitamina K1 gjendet kryesisht në perimet me gjethe jeshile dhe vajrat vegjetale, ndërsa vitamina K2 gjendet në mish, vezë dhe ushqime të fermentuara siç është djathi. Një burim i pasur i Vitaminës K vitaminës mund të jetë:
-Spinaq
-Brokoli
-Lakër Brukseli
-Pule
-Bishtaja
-Kumbulla të thata
-Kivi
-Vaj soje
-Djathë
-Avokado
-Bizele të gjelbërta
-Arra