Shalqini është një frut i njohur veror që konsumohet gjatë ditëve të gjata të ngrohta.
Ky frut freskues është plot me vitamina dhe lëndë ushqyese, dhe madje mund t’ju ndihmojë të mbroheni nga sëmundjet.
Këtu janë gjashtë anët pozitive që shkakton konsumimi i shalqirit në trupin e njeriut.
- Mban hidratimin
“Një shalqi me madhësi të mesme përmban rreth 92 për qind ujë, kështu që është një mundësi e shkëlqyeshme për të qëndruar i hidratuar”, thotë Elizabeth Beil, themeluese e Elizabeth Beil Nutrition.
Uji është një pjesë e rëndësishme e funksionimit të trupit.
Në fakt, uji përbën 60 për qind të përbërjes sonë të trupit, gjë që shpjegon pse luan një rol të madh në pothuajse çdo organizëm.
- Përmban vitamina esenciale
Shalqiri përmban shumë vitamina për të cilat trupi juaj ka nevojë, përfshirë: vitaminën A, C, B6.
Gjithashtu, shalqiri përmban magnez i cili ndihmon në rregullimin e punës së muskujve dhe nervave.
- Ndihmon në menaxhimin e peshës
Një fetë shalqi përmban rreth 45 kalori, gjë që e bën atë një meze të lehtë me kalori.
Përmbajtja e lartë e ujit në shalqi mund të jetë ngopëse dhe t’ju ndihmojë të merrni më pak kalori në përgjithësi.
Një studim i vitit 2019 duke ekzaminuar efektet e konsumit të shalqirit në ngopjen dhe peshën trupore në të rriturit mbipeshë dhe të dhjamosur zbuloi se ata që konsumuan dy feta shalqi çdo ditë për katër javë ndjeheshin më pak të uritur dhe humbnin dukshëm më shumë kile sesa grupi që konsumoi biskota me kalori të ulët.
- Parandalon dhimbjen e muskujve
“Shalqiri përmban L-citrulinë, një aminoacid që ndihmon në zvogëlimin e dhimbjeve të muskujve pas një stërvitje.
L-citrulina zgjeron enët e gjakut për të lejuar më shumë rrjedhje të gjakut në muskuj, gjë që mund të zvogëlojë dhimbjen duke përmirësuar furnizimin me oksigjen gjatë ushtrimeve”, thotë Amy Shapiro, një dietolog dhe themelues i Real Nutrition.
Një studim i vitit 2013 zbuloi se pjesëmarrësit që pinin lëng të thjeshtë shalqiri ose lëng shalqiri të përzier me citrulinë kishin më pak inflamacion të muskujve pas stërvitjes sesa grupi që pinte vetëm pijen citrulinë.
- Ul presionin e gjakut
“Meqenëse citrulina ndihmon në hapjen dhe relaksimin e enëve të gjakut, ajo mund të përmirësojë rrjedhën e gjakut dhe ul presionin e gjakut”, thotë Shapiro.
Nëse qëndroni të hidratuar siç duhet, ju gjithashtu mund të ndihmoni në përmirësimin e presionit të gjakut pasi kjo ndihmon që zemra juaj të pompojë gjak në mënyrë më efikase në muskujt tuaj.
Një studim i vitit 2012 zbuloi se shtimi i ekstraktit të shalqirit ul presionin e gjakut në të rriturit e trashë me hipertension (presion të lartë të gjakut) ose para hipertensionit.
- Përmirëson tretjen
“Fibrat janë të rëndësishme për tretjen sepse shtojnë masë në jashtëqitje, gjë që e bën më të lehtë kalimin”, thotë Shapiro.
Edhe pse shalqiri nuk përmban shumë fibra – rreth një gram për copë – përmbajtja e saj e lartë e ujit mund të ndihmojë në përmirësimin e tretjes.