Kimikatet në disa ushqime mund të bllokojnë në mënyrë efektive një enzimë kryesore në SARS-CoV-2.
Fitokimikatet në ushqime dhe pije të tilla si çaji jeshil , rrushi dhe çokollata e zezë mund të frenojnë funksionin e një enzime specifike SARS-CoV-2, sipas hulumtimit të ri nga biologët botanikë në Universitetin e Karolinës së Veriut.
Proteazat ose proteinazat janë të rëndësishme për shëndetin dhe qëndrueshmërinë e qelizave dhe viruseve, shpjegon De-Yu Xie, një profesor i biologjisë mikrobike në Universitetin Shtetëror të Karolinës së Veriut dhe një nga autorët e studimit aktual.
“Një nga qëllimet e laboratorit tonë është të zbulojmë se si ushqime të caktuara ose lëndë ushqyese të bimëve medicinale mund të parandalojnë që një virus të bashkohet në qelizat njerëzore ose të riprodhohet brenda qelizave njerëzore”, shpjegon profesor Xie.
Në studim, studiuesit kryen simulime kompjuterike dhe eksperimente laboratorike që tregojnë se si e ashtuquajtura “proteaza primare” (Mpro) në virusin SARS-CoV-2 reagoi kur ekspozohej ndaj një numri të kimikateve të ndryshëm fitokimikë të njohur tashmë për vetitë e tyre të forta anti-inflamatore dhe vetitë e tyre antioksiduese.
Vihet re se Mpro në virusin SARS-CoV-2 është i nevojshëm për riprodhimin dhe shumëzimin e virusit.
Siç shpjegon profesor Xie, bllokimi ose çaktivizimi i Mpro proteazës do të çojë në shkatërrimin e SARS-CoV-2.
Simulimet e modelit kompjuterik treguan se kimikatet e studiuara tashmë nga çaji jeshil, dy lloje rrushi, pluhur kakao dhe çokollatë e zezë mund të ngjiten në pjesë të ndryshme të Mpro.
Këto vëzhgime të para u konfirmuan në eksperimentet laboratorike in vitro.
Në fakt, dukej se veprimi i fitokimikateve të çajit jeshil dhe rrushit ishte dy herë më i fortë se ai i kakaos dhe çokollatës së zezë.