Frutat e thata janë një aleat i shëndetit, sipas hulumtimit nga Universiteti i Pensilvanisë. Në fakt, në ditët që pjesëmarrësit i përfshinin në dietën e tyre, ata konsumuan gjithsej lëndë ushqyese më të rëndësishme, por edhe më shumë kalori, vunë në dukje studiuesit.
Kërkimet e mëparshme kanë lidhur kequshqyerjen me gati gjysmën e të gjitha vdekjeve nga sëmundjet kardiovaskulare në Shtetet e Bashkuara, me mungesën e frutave një faktor kryesor.
Sidoqoftë, për arsye të ndryshme – kostoja, disponueshmëria, afati i ruajtjes – shumë konsumatorë shmangin frutat e freskëta ushqyese (fibra, vitamina).
Në një studim të fundit, sipas studiueses postdoktorale Valerie Sullivan në Shkollën e Shëndetit Publik Johns Hopkins në Bloomberg, studiuesit donin të shihnin nëse frutat e thata mund të ishin një alternativë e shëndetshme dhe ekonomike.
Për qëllimet e hulumtimit, u përdorën të dhëna nga 25,590 pjesëmarrës në Studimin Kombëtar të Shëndetit dhe Ekzaminimeve të Ushqimit, në lidhje me ushqimet e konsumuara në 24 orët e mëparshme, përfshirë frutat e thata. Të dhënat mbi shëndetin kardiovaskular të pjesëmarrësve (indeksi i masës trupore, perimetri i belit, presioni i gjakut ) dhe cilësia e përgjithshme e dietës u përfshinë gjithashtu.
Analiza e të dhënave tregoi se, mesatarisht, konsumi i frutave të thata shoqërohej me ushqim më të mirë të përgjithshëm, si dhe indeks më të ulët të masës trupore, perimetrin e belit dhe presionin sistolik të gjakut.
Për më tepër, në ditët kur pjesëmarrësit hanin fruta të thata, ata kishin tendencë të hanin më shumë fruta të freskëta.
Për më tepër, studiuesit zbuluan se në ditët e frutave të thata, pjesëmarrësit konsumuan gjithsej më shumë karbohidrate, fibra, kalium, yndyrna të pangopura dhe kalori.
Kushtojini vëmendje sasisë dhe cilësisë
Siç theksoi Sullivan, ka disa gjëra për të cilat konsumatorët duhet të jenë të vetëdijshëm: nga njëra anë, ata duhet të zgjedhin fruta të thata pa sheqerna të shtuara dhe, nga ana tjetër, të llogarisin masën .
Kristina Petersen, Asistente Profesore e të Ushqyerit në Universitetin Teksas të Teksasit dhe Studiuese-Profesore e Ushqimit në Universitetin e Pensilvanisë në kohën e studimit, vuri në dukje se format më pak të përpunuara të frutave, përfshirë të ngrirë, të konservuar dhe në krahasim me frutat e freskëta.
” Ato janë në dispozicion gjatë gjithë vitit, me qëndrueshmëri relative në cilësi dhe mund të ruhen për shumë më gjatë. Përveç kësaj, zakonisht është një mundësi më ekonomike “.=
Në mbyllje, Penny Kris-Etherton, profesor i Studimeve të të Ushqyerit, tha se pjesëmarrësit në studim që hëngrën fruta të thata kishin konsum më të lartë të kalorive, por edhe BMI më të ulët dhe perimetrin e belit, gjë që mund të tregojë më shumë aktivitet fizik.
Prandaj, kur dikush përfshin fruta të thata në dietën e tij, duhet të ketë kujdes për ushqimet e tjera që konsumon.