Frutat ndryshojnë ngjyrën gjatë gjithë “jetës” së tyre dhe në fakt ne kemi mësuar të kuptojmë se sa i pjekur është një frut, nga ngjyra e tij.
Sidoqoftë, a keni menduar ndonjëherë pse ndodh ky ndryshim i ngjyrës?
Pothuajse çdo frut, kur është i papjekur, ka një hije të gjelbër, e cila është për shkak të një bollëku të klorofilit, ndërsa substanca që kontribuon më vendosmërisht në pjekjen e frutave është etileni, i cili prodhohet natyrshëm në fruta.
Ndërsa frutat zbuten, klorofili dekompozohet dhe ngadalë humbet ngjyrën e gjelbër, ndërsa në të njëjtën kohë fillojnë të shfaqen ngjyrat e vërteta të frutave.
Dy “fajtorët” kryesorë për praninë e ngjyrave të tjera në fruta janë karotenoidet, pigmentet që i japin frutit ngjyra portokalli dhe të verdhë dhe antocianinat që janë përgjegjëse për vjollcën, të kuqen dhe blu.
Së fundmi, vlen të përmendet se etileni është një përbërës që, megjithëse prodhohet natyrshëm përmes frutave, përdoret gjithashtu nga njerëzit në mënyrë që të rritet shkalla e pjekjes së një fruti në mënyrë që të tregtohet.