Produktet e freskëta dhe me lëng mund të duken si një mundësi e shkëlqyeshme për ditët tuaja të dimrit, megjithatë, duhet të kemi parasysh se në këto muaj të ftohtë, shumica e tyre transportohen nga rajone të ngrohta.
Gjatë këtij procesi, tiparet e tyre të dobishme mund të zbehen, duke i lënë me pak ose aspak vlera ushqyese.
Në fakt, disa mallra të shijshëm që prodhohen në vend, mund të jenë në të vërtetë të dëmshme kur konsumohen në dimër.
Ja ushqimet që duhet t’i lini mënjanë gjatë periudhës së dimrit:
Asparagus
Koha më e mirë për të provuar shpargun është pranvera, stina e saj natyrale.
Në dimër, asparagët transportohen në distanca të gjata, nga Peruja ose Kina.
Gjatë kësaj periudhe, jo vetëm që shija dhe struktura fillojnë të zbehen, por edhe vitaminat zhduken gjithashtu.
Shumë elementë të dobishëm zhduken gjatë kohës së dërgesës, duke e bërë atë më pak ushqyese për ne.
Zarzavate të paketuara
Zarzavatet që i kemi bërë gati paraprakisht nuk janë gjithmonë një ide e mirë.
Sidoqoftë, një larje e tillë paraprake mund të dëmtojë fibrat e zarzavateve dhe të çojë në humbjen e vitaminave në to.
Në fund, ne kemi mbetur me një produkt me pamje të mirë, më pak të shëndetshëm.
Është më mirë të presësh për stinët e ngrohta për t’i blerë ato të sapo rritura .
Luleshtrydhe dhe boronicë
Vera është koha më e mirë për rritjen e tyre .
Luleshtrydhet janë të pasura me vitaminë C e cila forcon kolagjenin, dhe boronicat mund të ndihmojnë për të parandaluar kancerin e lëkurës dhe për të rritur aktivitetin e trurit.
Por është më mirë të konsumoni vetëm manaferrat e rritura në vend.
Ata që transportohen nga shumë kilometra larg nuk do të kenë shumë aromë ose lëndë ushqyese.
Nëse akoma dëshironi t’i shijoni, atëherë mund të zgjidhni variante të ngrira.
Misër në kalli
Misri rritet vetëm në verë dhe në asnjë stinë tjetër.
Kështu që misri në kalli që mund të gjesh në supermarketin tënd, mund të mos jetë aq i freskët sa mendoni.
Në vend të kësaj, ato mund të jenë të ngrira ose të mbetura nga vera e mëparshme.
Produktet e qumështit
Disa produkte qumështi si gjizë dhe qumësht duhet të konsumohen me kujdes në dimër.
Gjiza mund të rrisë sekretimin e mukusit nga gjëndrat dhe mund të ndikojë në gjendjen e përgjithshme të trupit.
Njerëzit që tashmë kanë kollë ose ftohje ose që vuajnë nga astma mund ta përkeqësojnë problemin duke e konsumuar atë.
Kjo sepse qumështi mund të shkaktojë gëlbazë.
Sheqeri
Sheqeri mund të nxisë disponimin depresiv, veçanërisht në dimër.
Marrja e sheqerit shkakton proceset e inflamacionit në trupin tuaj dhe zvogëlon lirimin e dopaminës, një element që luan një rol në mënyrën se si ndiejmë kënaqësi.
Dimri është tashmë një sezon mjaft i zymtë për shumë njerëz dhe konsumi shtesë i sheqernave të shtuara mund ta bëjë atë edhe më keq.
Mishi i kuq
Mishi i kuq është një burim i shkëlqyeshëm i proteinave dhe është i nevojshëm për forcimin e muskujve dhe metabolizmit.
Sidoqoftë, konsumimi i shpeshtë i tij mund të shkaktojë një përqendrim të mukusit në fytin tuaj.
Është më mirë të zgjidhni të hani pulë ose peshk gjatë kësaj stine.