Autoriteti Kombëtar i Ushqimit ka publikuar udhëzuesin e ri që ka botuar Organizata Botërore e Shëndetësisë, se si të ushqehemi shëndetshëm gjatë karantinës së COVID-19.
Ai përmban informacione të vlefshme në lidhje me ushqimin për të mbajtur të fortë sistemin imunitar. Ajo gjithashtu ka këshilla për një dietë që mbështet shëndet të mirë ndërsa shumë prej nesh këshillohen të qëndrojnë në shtëpi dhe mund të kenë më pak mundësi për të konsumuar ushqime të freskëta dhe të jenë aktiv fizikisht.
Edhe me përbërës të paktë, njeriu mund të vazhdojë të hajë një dietë të shëndetshme. Për të mbështetur individët dhe familjet në ushqim të shëndetshëm gjatë vetëkarantinës dhe izolimit, Zyra Europiane e OBSH-së për Parandalimin dhe Kontrollin e sëmundjeve të transmetueshme (QKS) ka hartuar një seri këshillash të përgjithshme, një listë të “blerjeve më të mira të ushqimit” dhe disa shembuj të recetave për frymëzim.
Sot, ndërsa qeveritë po marrin masa më të forta për të trajtuar përhapjen e pandemisë COVID-19, bizneset janë duke u mbyllur përkohësisht dhe lajmet janë plot me informacione rreth sëmundjes. Në disa vende, restorantet dhe ofertat për shpërndarje të ushqimit po kufizohen dhe disa artikuj në supermarkete po bëhen më pak të disponueshëm.
Qasja e kufizuar në ushqime të freskëta mund të çojë në një konsum të rritur të ushqimeve shumë të përpunuara, të cilat priren të jenë të larta në yndyrna, sheqerna dhe kripë. Ndryshime të tilla në sjelljen e ngrënies mund të kenë një efekt negativ në sistemin imunitar, shëndetin e përgjithshëm fizik dhe mendor dhe mirëqenien e individëve globalisht.
Udhëzimi i sapopublikuar i OBSH / Europe për ushqimin shpjegon se si të jeni strategjik gjatë blerjes dhe përdorimit të përbërësve dhe si të ndiqni praktikat e trajtimit të sigurt të ushqimit dhe të kufizoni konsumimin e kripës, sheqerit dhe yndyrës. Publikimi gjithashtu përfshin një listë të artikujve ushqimorë, duke përfshirë produktet e konservuara, me vlera të larta ushqyese të cilat janë përgjithësisht të përballueshme, të arritshme dhe kanë një jetëgjatësi të gjatë.
“Blerjet më të mira të ushqimit”
Fruta dhe perime të freskëta që jetojnë gjatë
OBSH rekomandon të konsumoni minimumi 400 g (d.m.th. 5 porcione) frutash dhe perimesh në ditë. Agrumet si portokalli, clementines dhe grejpfrut janë opsione të mira, si dhe banane dhe mollë, të cilat gjithashtu mund të priten në copa më të vogla dhe të ngrira për konsum të mëvonshëm ose të shtohen në smoothies. Perimet me rrënjë si karrotat, rrepat dhe panxharin, si dhe perimet si lakra, brokoli dhe lulelakra janë relativisht rezistente. Hudhra, xhenxhefili dhe qepët janë gjithashtu mundësi të shkëlqyeshme për të mbajtur në shtëpi, pasi ato mund të përdoren për të shtuar aromë në një shumëllojshmëri të vakteve.
Fruta dhe perime të ngrira
Të gjitha frutat e ngrira si manaferrat, ananasi dhe mango janë opsione të shkëlqyera, pasi ato ende përmbajnë nivele të larta të fibrave dhe vitaminave dhe shpesh janë më pak të shtrenjta se versionet e freskëta. Këto fruta të ngrira mund të shtohen në lëngje, smoothie ose qull ose të hahen me kos të thjeshtë me pak yndyrë pas ngrirjes.
Perimet e ngrira janë ushqyese, të përgatitura shpejt dhe konsumimi i tyre mund të ndihmojë në arritjen e rekomandimeve, edhe kur ushqimet e freskëta janë të pakta.
Bishtajore të thata dhe të konservuara
Fasulet, qiqrat, thjerrëzat dhe bishtajoret e tjera janë burime të shkëlqyera të proteinave bimore, fibrave, vitamina dhe minerale. Këto janë gjithashtu mjaft të gjithanshme dhe mund të përdoren gjerësisht.
Drithëra integrale dhe rrënjët që kanë niseshte
Orizi dhe makaronat e integruara, tërshëra, hikërror, quinoa dhe drithëra të tjera të parafinuara janë ushqime të shkëlqyera pasi që jeta e tyre e zgjatjes është e gjatë, ato mund të përgatiten lehtë dhe kontribuojnë në marrjen e fibrave. Bukë integrale janë gjithashtu mundësi të mira. Buka mund të ngrihet lehtë për përdorim të mëvonshëm, në mënyrë ideale në feta për ngrirje më të lehtë, për të zgjatur freskinë e saj.
Rrënjët me niseshte siç janë patatet, patatet e ëmbla janë gjithashtu burime afatgjata dhe të mira të karbohidrateve. Këto duhet të pjeken në mënyrë ideale, të ziejnë ose të vihen në avull. Lërini lëkurat për fibra dhe aromë shtesë.
Fruta të thata, arra dhe fara
Veçanërisht të pakripura dhe të pambëlsuara, këto mund të shërbejnë si ushqime të shëndetshme ose të shtuara në qull, sallata dhe ushqime të tjera.
Vezë
Vezët janë një burim i shkëlqyeshëm i proteinave dhe ushqyesve dhe janë jashtëzakonisht të gjithanshëm. Zgjedh për zierje, të skuqura apo të përziera.
Perime të konservuara
Edhe pse perimet e freskëta ose të ngrira janë zakonisht opsioni i preferuar, perimet e konservuara si kërpudhat, spinaqi, bizelet, domatet dhe fasulet e gjelbra janë alternativa të mira me një jetë më të gjatë, për të siguruar një konsum të mjaftueshëm të perimeve. Mos harroni të zgjidhni, kur është e mundur, opsione me kripë të ulët ose jo të shtuar.
Peshk i konservuar
Ton i konservuar, sardelet dhe peshqit e tjerë janë burim i mirë i proteinave dhe yndyrnave të shëndetshme. Këto mund të bëjnë një shtesë të shëndetshme të sallatave, pastave ose bukës me drithëra. Nëse është e mundur, zgjidhni peshk të konservuar në ujë sesa vaj ose shëllirë.
Qumësht i qëndrueshëm me yndyrë
Produktet e qumështit ofrojnë një burim të lirë të proteinave dhe lëndëve ushqyese të tjera. Zgjedhja e qumështit me pak yndyrë është një mënyrë për të zvogëluar konsumin e yndyrave të ngopura, duke marrë gjithashtu të gjitha përfitimet e qumështit. Qumështi UHT në një kuti ose kuti kartoni do të jetë relativisht i qëndrueshëm për jetëgjatësi. Qumështi pluhur është një tjetër mundësi e qëndrueshme.