Shpargu është një nga zarzavatet më të famshme që përdoret gjithashtu si një bimë mjekësore që në kohët antike. Një mjek alternativ Plinti thotë për shpargun se është një nga ushqimet më të mira për stomakun, e përmirëson atë dhe qetëson dhimbjet e zorrëve, përdoret si afrodiziak dhe si diuretikë, ul dhimbjen në veshka dhe dhimbjet muskulare.
Kjo bimë, ndihmon shumë në organet gjenitale femërore për t’u tonifikuar dhe ndihmëse për të rritur pjellorinë tek gratë.
Përbërësit: Steroide, glikoside, flavonoide dhe asparagine.
Veprimi: Dieuretik, ndihmon në tretjen laksativ, burim i acidit folik dhe seleniumit.
Pjesët që përdoren:
Degët e bimës: janë më pak efektive sesa rrënja, por përdoret me shumë sukses në rastet me ciste, mbajtjet e lëngjeve gjatë ciklit menstrual.
Rrënjët e llojit shparagut përdoren për shenjat e dëmtimit të veshkave dhe impotencës.
Këto, gjithashtu mund të përdoren për të rifutur lëngjet në organizëm dhe për të rregulluar ekuilibrin e tyre, në rastet me kollë dhe kapsllëk.
Përdorimi;
Kërcelli i freskët mund të konsumohet 2-3 copë në rastet me infeksione urinare, ciste si dhe në rastet me kyçe të këmbëve të enjtura.
Rrënjët, të bëra pluhur mund të merren 3 gr në ditë me qumësht ose me ujë për të stimuluar sistemin riprodhues femëror.
Tinktura ( lëngu): mund të shtohen pjesë të barabarta të një vaji dhe të përzihen mirë, përdoret për të lyer artikulacionet e ngrira dhe qetësuar spazmat e muskujve.
Dekokti( përzierja) : përdoret i kombinuar me xinxëfill për kollën e qëndrueshme dhe të vazhdueshme që në përgjithësi ndjek gripin.