Udhëtimi në botën e verës nuk mbaron, sepse gjithmonë ka diçka për të mësuar dhe për t’u thënë ndaj dhe ne po e vazhdojmë edhe më tej. Këtë here do të ndalojmë te ushqimet me të cilat mund të shoqërojmë verërat, kjo sipas llojit të tyre.
Verërat e athëta shkojnë me perimet si në sallatra, ashtu dhe të pjekura.
Verërat e ëmbla shkojnë me ushqimet pikante, si ato kineze dhe ato thai.
Vera e bardhë është një shoqëruese e mirë e pjatave me bazë peshku, si edhe pjatat me makarona.
Vera Rose ose siç njihet ndryshe vera e trëndafilit shkon me ushqimet me shije të pasur si ato mesdhetare ose ato indiane.
Vera e kuqe e lehtë shkon shumë me pjatat që përmbajnë kërpudha.
Vera e kuqe e mesme shkon shumë me antipastat italiane apo spanjolle.
Vera e kuqe e fortë shkon me mishrat me shije të fortë si mishi i derrit, qengjit si dhe suxhuku.
Një nga ushqimet më të mira për të shoqëruar verën është djathi. Shumëllojshmëria e djathërave bën të mundur që çdo verë të ketë shoqërueset e veta.
Chardonnay – Djath Brie, Parmixhano, Guda.
Sauvignon Black – Mocarela, Djathë dhie, Djathë i Djathë Feta, Parmixhano
Pinot Grigio – Djath ëdhie, Rikota, Mocarela,
Riesling – Gorgonzola, Djathë i bardhë Feta
Pinot Noir – Djathë Feta, Guda, Sëiss (djathi zvicerian), Djathë dhie, Brie
Merlot- Parmixhan, Guda,
Shiraz – Guda, Parmixhan, Pekorino
Ka dhe vera të tjera të pafundme, ashtu siç ka dhe djathëra që do duheshin libra pafund për të folur për kombinimet, por këtu janë vetëm disa lloje për të treguar llojin që shkojnë.
Dihet që peshku dhe gjërat e detit shkojnë me verën e bardhë, vetëm me një përjashtim nga ana e salmonit dhe tonit, të cilët janë të vetmit që mund të shkojnë edhe me verë të kuqe si Pinot Noir, Merlot dhe Shiraz.
Nga produktet e mishit të derrit është ai që bënë përjashtim, duke shkuar me të gjitha verat e kuqe dhe të bardha.
Verërat kanë “preferencat” e tyre të shijeve të ëmbëlsirave për të nxjerr më në pah aromën e vetes dhe shijen. Më poshtë, keni listën e verërave dhe të shijeve të ëmbëlsirave të famshme të vogla, por plotë shije “cupcake”.
Shampanjë – Vanilje
Chardonnay – Banane
Sauvignon Black – Limon
Pinot Gris – Karamel
Riesling – Bajame
Port – Gjalpë kikiriku
Pinot Noir – Kanellë
Shiraz- Red Velvet
Madeira – Kafe moka
Cabernet Sauvignon – Çokollatë Franceze
Zinfandel – Karrotë
Beanyls – Biskota cookies
Verërat shkojnë edhe me ëmbëlsirat me shije të tjera. Një verë mund të shoqërohet me shumë ushqime. Më poshtë vjen lista e disa ëmbëlsirave të tjera.
Sauvignon Black – Kekë me limon, kekë me limë
Riesling – Kekë me mollë, tartë me fryta pylli
Chardonnay – Krem me pjeshkë
Sauternes – Tiramisu, krem brule
Vidal Iceëine – Kek me limë
Moscato D’asti – Kek me mollë, biskotë galetë
Proseço -Kek limoni, tartë me fruta pylli
Shampanjë – Luleshtrydhe me çokollatë
Pinot Noir – Krem brule, Mousse cokollate
Merlot – Trufles me çokollatë të zezë
Cabernet Sauvignon – Trufles me çokollatë të zezë, tartë me fruta pylli
Shiraz -Kek me çokollatë, luleshtrydhe me çokollatë
Madeira – Krem brule
Marsala – Kek me çokollatë, tiramisu
Ryby Port – Mousse çokollatë, luleshtrydhe me çokollatë, broënies
Chateau – Cheesecake
Shoqëruese të mira të verërave janë edhe frutat. Të ftohta, të prera dhe të vendosura në pjatë gati për një gotë verë janë frutat që i gjeni më poshtë.
Proseço – Luleshtrydhe
Rose – Mjedër
Chardonay – Pjeshkë
Riesling – Manaferra
Moscato – Mango
Sauvignon Black – Boronicë
Ëhite Zinfandel – Qershi
Në listën e gjërave që shkojnë me verën nuk duhet të harrojmë edhe çokollatën.
Çokollata e bardhë – Shampanja e ëmbël, Vera e trëndafilit e ëmbël, Muscat portokalli.
Çokollata me qumësht – Pinot Noir, Madeira
Çokollata e zezë – Merlot, Cabernet Sauvignon, Zinfandel
Çokollatë me liker – Port, Shiraz, Bordeaux
Dy nga gjërat më të rëndësishme që duhet të meren në konsideratë për të shoqëruar verën me çokollatën është ngjyra dhe ëmbëlsia. Një nga arsyet që çokollata e errët shkon me verën me ngjyrën e errët, është përmbajtja më e lartë e tanini sesa homologët e tyre, çokollata e bardhë dhe vera me ngjyrë të lehtë.