Ndodh shpesh që nga mbrëmja e kaluar, të mbeten ushqime të ndryshme të cilat nuk mundët dot t’i konsumoni të gjitha. Megjithatë, disa ushqime janë të sigurta të konsumohen edhe pasi të ngrohen, e disa të tjera mund të jenë të dëmshme për organizmin tonë.
Kjo mund të jetë e vështirë të besohet se disa ushqime të shëndetshme, kur ngrohen përveçse humbasin vlerat ushqyese të tyre, mund të jenë një rrezik i mundshëm për shëndetin. Më poshtë keni një listë prej 8 ushqimesh të cilat nuk duhet të ngrohen dhe të hahen përsëri.
Kërpudhat
Kërpudhat nëse ngrohen paraqesin rrezik të lartë shëndetësor. Ata duhet të hahen menjëherë pasi janë përgatitur, ose të hahen të ftohta një ditë më pas. Kur ju hani kërpudha të ngrohta, kjo mund t’ju vë në në rrezik sepse ngadalëson tretjen e ushqimit, dhe madje krijon edhe probleme me zemrën.
Vezët
Ngrohja e vezëve të ziera ose të skuqura i bën ato vdekjeprurëse për organizmin tuaj, kështu që mos e bëni kurrë këtë.
Panxhari
Panxhari është një ushqim që përmban nitrate, është shumë i dëmshëm dhe shkatërrues për trupin nëse ngrohet.
Spinaqi
Ngrohja e spinaqit nuk është shumë e sigurtë për shëndetin tuaj. Ai duhet të konsumohet vetëm atëherë kur gatuhet .Arsyeja për këtë janë nitratet që gjenden në spinaq. Kur ju e ngrohni atë, nitratet shndërrohen në nitrite, gjë që e bën spinaqin kancerogjen për trupin tuaj.
Patatet
Patatet janë shumë të dobishme, sepse ata kanë shumë përfitime shëndetësore. Megjithatë, përfitimet e tyre humbasin kur ato nuk konsumohen në të njëjtën kohë që gatuhen. Duke i ngrënë një ditë më pas, ato mund të shkaktojnë helmim dhe të bëhen shumë të rrezikshme për ju.
Mish i pulës
Mish i pulës është jashtëzakonisht i rrezikshëm, kur hahet një ditë pasi është përgatitur. Kjo mund të shkaktojë disa probleme me tretjen, sepse struktura e proteinave ndryshon një ditë më pas. Kjo është një arsye për t’u shqetësuar pasi mishi i pulës përmban më shumë proteina sesa mishi i kuq.
Ndaj, nëse dëshironi ta konsumoni atë edhe një ditë më pas, hajeni më mirë të ftohtë sepse kështu nuk do të jeni të rrezikuar nga ndonjë helmim ose ndonjë problem tjetër shëndetësor që mund të shkaktojë.
Orizi
Sipas Agjencisë së Standardeve të Ushqimit , orizi i pagatuar mund të përmbajnë spore të baktereve që mund të shkaktojnë helmim ushqimor. Kur orizi gatuhet, sporet mund të mbijetojnë. Kur ai lihet në temperaturën e dhomës, sporet shumohen dhe mund të prodhojnë helme që shkatojnë të vjella ose diarre.
Selinoja
Njerëzit zakonisht përdorin selino për të përgatitur supa. Ashtu si spinaqi, selinoja gjithashtu përmban nitrate që transformohen në nitrite pasi ngrohen. Nëse ju keni bërë një supë me selino, ju duhet ta hani të gjithë supën menjëherë, ose hiqni selinonë para se të ngrohni supën. E njëjta gjë vlen edhe për karotat.