Byreku me miell misri me lekë është një nga recetat tradicionale të Ditës së Verës.
Përbërësit:
- 3-4 qepë të njoma;
 - 1 tufë spinaq, rukola, hithra (jeshillëqe)
 - 500 gr presh;
 - 3 gota miell misri;
 - 2 gota qumësht;
 - 1 tufë erëza (kopër, majdanoz);
 - 2-3 lugë gjelle vaj ulliri;
 - 1 lugë gjelle gjalpë;
 - Kripë, piper.
 
Përgatitja:
- Marrim 2/3 e miellit, e përziejmë me pak qumësht, pak ujë e kripë. Këtë shtresë e shtrojmë në një tepsi të gjerë.
 - Ndërkohë në një tigan hedhim vajin e ullirit dhe pak gjalpë dhe skuqim qepët, preshin e jeshillëqet e tjera të prera. Pasi të jenë skuqur, dueht t’i ziejmë me pak qumësht ose ujë.
 - Në fund mund të shtojmë një lugë miell për ta trashur masën.
 - Brenda saj vendosim edhe një monedhë.
 - Më pas e përhapim gjithë përbërjen mbi petën që kemi shtruar në tepsi dhe sipër saj hedhim miellin e mbetur, duke e mbuluar të gjithë sipërfaqen.
 - E vendosim për ta pjekur dhe në përfundim e ndajmë në copa.
 - Personi që gjen lekun në copën e tij, do të konsiderohet personi me fat në familje.
 - Ballokumet dhe misrat e zier janë gjithashtu pjesë e menusë së kësaj feste.
 
	    	












