“Fast food” ngurtëson dhe shtreson arteriet më shpejt se sa mendohej më parë, paralajmërojnë shkencëtarët.
Ateroskleroza është shkaku kryesor i sulmeve dhe goditjeve të zemrës.
Testet në minj gjetën dy lloje të kolesterolit të keq, të cilët ishin fajtorët e sulmit në zemër dhe goditjeve në tru – LDL (lipoprotein e densitetit të ulët) dhe LDL e oksiduar.
Brejtësve të ShBA-ve u është dhënë një dietë e ekuilibruar ose “fast food”. Grupi i dytë zhvilloi brenda një kohe të shkurtër arterie të ngurta.
Ekipi i Universitetit të Illinois tha: “Për habinë tonë, një sasi shumë e vogël e LDL-së të oksiduar, në mënyrë dramatike e ndryshoi strukturën membranës së qelizës”, deklaroi ekipi nga Universiteti i Illnoisit.
Megjithatë, ende studime të tjera mbeten për t’u bërë, me qëllim që të konfirmohet nëse ushqimet e shpejta mund të merren si burim i sjelljes së dy gjendjeve më të zakonshme shëndetësore, të cilat kanosin edhe jetën e të prekurve.