• Kontakt
Thursday, June 12, 2025
BoldNews.al

Nuk ka rezultat
View All Result
  • KRYESORE
  • INVESTIGIME
  • OP-ED
  • VETTING
  • AKTUALITET
  • POLITIKE
  • SPORT
    • Euro 2024
  • TE TJERA
    • PRIVACY POLICY
    • KONTAKT
    • EKONOMI
    • SHENDETI
    • SHOW BIZ
    • KULTURE
    • POLITIKE
    • KRONIKE
    • TEKNOLOGJI
    • VIDEOT KRYESORE TE DITES
    • VIDEO
    • BOLD BLOG
    • FOTOGRAFI
    • HOROSKOPI
    • NDRYSHE
    • RAJONI
    • BOTA
    • SOCIALE
  • ZGJEDHJE 2025
  • KRYESORE
  • INVESTIGIME
  • OP-ED
  • VETTING
  • AKTUALITET
  • POLITIKE
  • SPORT
    • Euro 2024
  • TE TJERA
    • PRIVACY POLICY
    • KONTAKT
    • EKONOMI
    • SHENDETI
    • SHOW BIZ
    • KULTURE
    • POLITIKE
    • KRONIKE
    • TEKNOLOGJI
    • VIDEOT KRYESORE TE DITES
    • VIDEO
    • BOLD BLOG
    • FOTOGRAFI
    • HOROSKOPI
    • NDRYSHE
    • RAJONI
    • BOTA
    • SOCIALE
  • ZGJEDHJE 2025
BoldNews.al
Fillimi NDRYSHE

Mënyra si duhet ta hamë Panetonen, që s’na e kishte thënë askush

15:06 : 26/12/2018
në NDRYSHE

Ëmbëlsira më tipike e Krishtlindjeve, e cila ka njohje të gjërë edhe përtej Italisë, është: Panetone. Por si lindi kjo ëmbëlsirë, e cila tashmë është bërë e pandashme edhe në tavolinat e shqiptarëve.

Panetone lindi në Milano dhe origjina e saj daton nga shekulli i XIV. Panetone tradicionale e Milanos është ajo e gjata, por ekziston edhe varianti i shkurtër dhe i gjerë, i cili është përhapur më së shumti në Piemonte.

Panetone tipike e traditës milaneze, e cila konsiston në gatimin e saj me dorë, është një produkt furre, me përbërës natyralë për ardhjen e brumit dhe ka një formë tipike cilindrike të marrë nga “letra e furrës”, e cila ngjitet derisa produkti të përfundojë.

Ëmbëlsira përfaqëson një strukturë të butë dhe një aromë tipike të fermentuesve si soda e bukës. Panetone tipike e traditës artizanale milaneze gatuhet me ujë, miell, gjalpë, vezë (ose vetëm të verdhat e vezëve), por mund të shtohen edhe copa të prera të frutave të freskëta, lëkurë portokalli ose qitroje.

Lexo edhe:

Vinin baste nga telefoni, e pësojnë dy persona në Lushnje

EMRI/ I dënuar në Itali për krime seksuale, arrestohet 50-vjeçari nga Elbasani

Panetone industriale dhe artizanale

Panetone që fillimisht bëhej në furra nga pastiçeri, tashmë është bërë aq e njohur sa pjesa më e madhe e kësaj ëmbëlsire prodhohet nga industritë më të mëdha ushqimore përmes një procesi industrial, i cili gjithashtu ka ruajtur karakteristikat dhe shijen e saj. Me rastin e festave të fundvitit, industria italiane prodhon më shumë se 100 milionë ëmbëlsira, të cilat më pas shpërndahen në të gjithë botën.

Si ta konsumoni:

– Është e rëndësishme që menjëherë pas konsumimit të një pjese, pjesa tjetër e mbetur të mbështillet sërish me letrën e celefonit për ta gjetur të freskët, herën tjetër që do ta konsumoni.

-Para se ta konsumoni duhet ta ekspozoni panetonen afër një burimi nxehtësie (një oxhaku të ndezur, një kaloriferi, brenda një furre e cila po ftohet pas pjekjes së ndonjë gatimi, ose në mungesë të këtyre mjeteve, brenda një mikrovale duke vendosur një temperaturë jo shumë të lartë dhe për shumë pak minuta). Nxehtësia shërben për shkrirjen e gjalpit me të cilin është gatuar.

-Për të lehtësuar prerjen e Panetones ju sugjerojmë të hiqni letrën me të cilën është mbështjellë dhe shitur.

-Vera tipike për shoqërimin e panetones është padyshim spumantja e ëmbël (e njohur si Asti Spumante), e cila vihet fillimisht për disa minuta në frigorifer.

Lajme të lidhura

AKTUALITET

Vinin baste nga telefoni, e pësojnë dy persona në Lushnje

11:27 : 12/06/2025
AKTUALITET

EMRI/ I dënuar në Itali për krime seksuale, arrestohet 50-vjeçari nga Elbasani

11:21 : 12/06/2025
BOTA

“Evropa është e rrethuar nga një brez vendesh në krizë”

11:19 : 12/06/2025
AKTUALITET

Beleri: Manipulimi i votës së emigrantëve në Greqi, me skemë të organizuar nga administrata

11:13 : 12/06/2025
AKTUALITET

Dështon seanca e radhës me dëshmitë e Erion Alibejt në GJKKO, mungojnë avokatët

11:09 : 12/06/2025
AKTUALITET

Asgjësohen 19 739 fidanë kanabis në Shkodër! Nën hetim kryetari i fshatit Kir dhe roja i mjedisit

10:56 : 12/06/2025
Para

Investimi për ujësjellësin, si mashtroi Damian Gjiknuri

TË GJITHA

Vinin baste nga telefoni, e pësojnë dy persona në Lushnje

11:27 : 12/06/2025

EMRI/ I dënuar në Itali për krime seksuale, arrestohet 50-vjeçari nga Elbasani

11:21 : 12/06/2025

“Evropa është e rrethuar nga një brez vendesh në krizë”

11:19 : 12/06/2025

Beleri: Manipulimi i votës së emigrantëve në Greqi, me skemë të organizuar nga administrata

11:13 : 12/06/2025

Dështon seanca e radhës me dëshmitë e Erion Alibejt në GJKKO, mungojnë avokatët

11:09 : 12/06/2025

Asgjësohen 19 739 fidanë kanabis në Shkodër! Nën hetim kryetari i fshatit Kir dhe roja i mjedisit

10:56 : 12/06/2025

GJKKO cakton datën e seancës së parë në themel për dosjen “Partizani”

10:47 : 12/06/2025


RRETH NESH

Boldnews.al mbetet zgjedhja e parë për një lexues i cili kërkon të informohet me saktësi për një lajm. Misioni jonë kryesor është paanshëmëria dhe profesionalizmi dhe për këtë janë të punësuar gazetarët më të mirë në tregun mediatik.
Na kontakto: [email protected]

NA NDIQ

  • Kontakt

2025 Boldnews Dev By Techzero1.com

  • KRYESORE
  • INVESTIGIME
  • OP-ED
  • VETTING
  • AKTUALITET
  • POLITIKE
  • SPORT
    • Euro 2024
  • TE TJERA
    • PRIVACY POLICY
    • KONTAKT
    • EKONOMI
    • SHENDETI
    • SHOW BIZ
    • KULTURE
    • POLITIKE
    • KRONIKE
    • TEKNOLOGJI
    • VIDEOT KRYESORE TE DITES
    • VIDEO
    • BOLD BLOG
    • FOTOGRAFI
    • HOROSKOPI
    • NDRYSHE
    • RAJONI
    • BOTA
    • SOCIALE
  • ZGJEDHJE 2025

2025 Boldnews Dev By Techzero1.com