Moti po ftohet, dhe zgjedhjet tuaj për ushqimet duhet të fillojnë të ndryshojnë. Këto ushqime të mahnitshme mund të këputen lehtësisht nga pemët e oborrit tuaj, ose shumë lehtë mund të blihen në dyqanet ushqimore. Ato janë ushqime të përsosura për t’u gatuar në net të ftohta.
Molla
E ëmbël apo e tharët, mollët janë një produkt i kënaqshëm për t’u ngrënë. Sigurohuni që mos të harroni ta hani me lëkurë, sepse përmban flavonoidë të shëndetshëm për zemrën. Përfitimet shëndetësore përfshijnë: bollëk antioksidantësh, 4 gram fibër dietike.
Lakra e Brukselit
Të gatuara në mënyrën e duhur, këto perime kanë shije të mrekullueshme. Kanë një shije disi të hidhur, dhe kur kombinohen me salca të shijshme, apo uthull balsamike, marrin shije akoma më të mirë. Lakra e Brukselit përmban vitaminë K, dhe janë burim i mirë hekuri.
Pastinak
Edhe pse kjo perime mund të ngjajë me karrotën, ato kanë ngjyrë më të lehtë, më të ëmbël, dhe kanë pothuajse një shije arre. Përdorini ato për t’i dhënë shije orizit, patateve ose bëjini në formë pureje për supra dhe salca. Janë të pasura me kalium dhe burim i mirë fibrash.
Dardha
Shija e ëmbël dhe me lëng e bën atë një nga frutat më të mira për stinën. Gatimi i tyre mund të nxjerrë shijen e tyre më të shkëlqyr, kështu që provojini të pjekura apo të ziera. Përfitimet shëndetësore: Janë burim i mirë vitamine C dhe bakri, si dhe përmbajnë fibër. Sezoni i korrjes: Gusht-Shkurt
Rrepat
Në një familje ma lakrën, rrepat janë një pjatë popullore suedeze. Për të shfrytëzuar shijen e tyre, mund të shtojmë edhe karrota, xhenxhefil, mjaltë ose limon për të bërë një supë të ëmbël. Përfitimet shëndetësore: Janë burim i mirë fibrash dhe vitamine C.
Lulelakra
Me shijen e saj të ëmbël lulelakra është një ushqim i përkryer për dimër. Lulelakra gjithashtu mund të përzihet me produkte të tjera në formë pureje. Lulelakra përmban përbërës që ndihmojnë në parandalimin e kancerit. Janë burim i shkëlyqer vitamine C si dhe reduktojnë kolesterolin.
Kungulli
Ndryshe nga kungulli veror, kungulli i dimrit ka një cilësi të mirë dhe shije pak më të ëmbël. Për shkak të lëkurës së trashë, kungulli mund të ruhet për muaj. Ka një shije të mirë si kanellë e xhinxhefil. Kungulli përmban acid yndyror omega-3 dhe është burim i shkëlqyer vitamine A.
Kungulli i verdhë
Një lloj kungull dimri, por që ka një shije më të ëmbël që e bën atë ideal për ëmbëlsira apo pudingje. Janë të pasura me kalium, përmbajnë fibra, dhe janë burimi mirë i vitaminës B. Sezoni i korrjes:
Rrepa
Këto rrënjë perimesh janë një alternativë e mirë për t’u shoqëruar me perime të tjera, si lakër, kopër etj. Gjethet e rrepës gatuhen lehtësisht dhe janë të dendura në lëndë ushqyese. Këto rrënjë janë burim i mirë i vitaminës C, ndërsa gjethet e rrepës përmbajnë vitaminë A dhe K. Sezoni i korrjes: Shtator-Prill
Shega
Ky frut me lëng është një “fabrikë” antioksidantësh. Një studim i bërë tregoi se lëngu i shegës ka nivele antioksidantësh më të larta se vera e kuqe. Gjithashtu shega është një burim i mirë vitamine C. Sezoni i korrjes: Gusht-Dhjetor.
Hurma arabie
Ky frut i ëmbël është më i preferuari në Lindjen e Mesme. Shoqërohet mirë me ëmbëlsira kur priten me copa të vogla. Hurmat e Arabisë kanë sasi të vogla yndyrë, dhe janë një burim i mirë fibrash dhe kaliumi. Sezoni i korrjes: Shtator-Dhjetor.
Kivi
Përdoreni këtë frut të ëmbël për të shtuar një aromë tropikale në recetën tuaj. Është mirë ta përzieni me luleshtrydhe, pjepër ose portokall. Përfitimet shëndetësore: Kivi përmban më shumë vitaminë C se sa portokalli. Janë burim i mirë kalium e bakri. Sezoni i korrjes: Shtator-Mars.
Mandarinat
Ky frut i vogël e i ëmbël është pozitivisht freskues për recetën e vjeshtës. Mandarinat mund t’i shoqëroni me mjaltë. Përfitimet shëndetësore: Janë burim i mirë vitamine C dhe beta-karoten.
Boronica
Një recetë e vjetër popullore, ekstrakti i këtyre frutave duket për të bllokuar viruset e gripit. Kjo është vërtetuar me anë të një studimi në gypat e provës. Por shkencëtarët paralajmërojnë se nevojiten studime të mëtejshme. Fruta në vetvete është e pasur me antioksidantë dhe mund të ketë aftësinë për të luftuar inflamacion-et.
Kërpudhat e shkurtra
Mos i nënvlerësoni kërpudhat e shkurtra (të vogla duke i pandehur si të varfra në vlera ushqyese: Ato kanë selen dhe antioksidantë. Nivelet e ulëta të selenit shoqërohen me rrezik më të lartë për prekjen nga gripi i rëndë. Për më tepër vitamina B kompleks (B2-riboflavin dhe B3-niacin), të cilat gjenden në këto kërpudha, luajnë një rol të rëndësishëm në shëndetin e sistemit imunitar (sistemi imunitar). Studimet mbi kafshët kanë treguar se kërpudhat kanë edhe veti anti-virale, antibakterial-e, dhe efekte anti-tumoral-e.
Kokrrat e Acait
I mbajtur si një “super ushqim” bashkë me produktet si boronica, ngjyra e errët e këtyre frutave të vogla sinjalizon se ato janë të pasura me antioksidantë të quajtur antocianine. Ndërkohë që Acai nuk është i lidhur shkencërisht me aftësitë luftuese kundër sëmundjeve, antioksidantët mund të ndihmojnë trupin të luftojë plakjen dhe sëmundjet. Kokrrat e Acai-t mund të gjenden më së shumti në formë lëngu ose preparati të lëngshëm, si dhe të thara dhe të përziera me granula.
Midhjet
Afrodiziakë? Nxitëse të sistemit imunitar? Ndoshta të dyja cilësitë janë të vërteta, në sajë të zinkut që gjendet tek midhjet. Niveli i ulët i zinkut lidhet me infertilitet mashkullor. Për më tepër zinku duket se ka ndonjë efekt anti-viral edhe pse studiuesit nuk mund ta shpjegojnë pse. Megjithatë, ata e dinë se është i rëndësishëm për aktivitetet e ndryshme të sistemit imunitar duke përfshirë shërimin e plagëve.
Shalqiri
Hidratues dhe freskues, shalqiri përmban dhe sasi të shumta të një antioksidanti të fuqishëm, që quhet glutation. I njohur për ndihmën që jep në forcimin e sistemit imunitar, në mënyrë që të luftojë infeksionet, glutationi gjendet në pjesën e fundme të pjesës së lëngshme të shalqirit, afër lëkurës.
Lakra
Lakra është burim i glutaminës, e cila forcon sistemin imunitar. Për më tepër, lakra është e lirë dhe e lehtë për t’u gjendur në sezonin e dimrit, kur ajo është në sezonin e saj natyral. Provoni të shtoni lakra të çdo varieteti (të bardhë kineze, të kuqe) supave për të “vjedhur” disa antioksidantë më shumë dhe të forconi sistemin imunitar.
Bajamet
Një grusht bajame mund të lehtësojë sistemin tuaj imunitar nga efektet e stresit. Një sasi prej çerek filxhani përmban 50% të sasisë së rekomanduar ditore të vitaminës E, e cila ndihmon për të forcuar sistemin imunitar. Ato përmbajnë riboflavin dhe niacin, vitamina B që mund t’ju ndihmojnë të shëroheni nga efektet e stresit.
Qitrot
Qitrot përmbajnë sasi të konsiderueshme të vitaminës C. Por shkenca ka ende për të provuar se ju mund të merrni më lehtësisht vitamina C vetëm nëpërmjet ushqimit, pa plotësim të mëtejshëm, për të ndihmuar organizmin të përballojë të ftohtin dhe gripin. Megjithatë, qitroja është e pasur në flavonoide, komponimet kimike natyrore që rrisin aktivitetin e sistemit imunitar. Qitrot ulin edhe kolesterolin. Nuk i pëlqeni qitrot? Provoni portokallet apo mandarinat.
Farat e grurit
Embrioni i grurit është një pjesë e vogël e farës së grurit që ushqen më pas bimën e grurit, kështu që është plot me ushqyes. Ajo ka zink, antioksidantë dhe vitamina B, përveç vitaminave esenciale dhe mineraleve të tjera. Embrioni i grurit gjithashtu ofron një përzierje të mirë të fibrave, proteinave dhe disa yndyrnave jo të ngopura. Zëvendësojeni mjellin me embrione gruri për të gatuar, sidomos në pjekje.
Kosi pa yndyrë
Një filxhan në ditë mund të zvogëlojë shanset tuaja për t’u ftohur. Shiko për etiketat që shkruajnë “enzima të gjalla dhe aktive”. Disa studiues besojnë se ato mund të stimuloj-në sistemin imunitar për të luftuar sëmundjet. Shikoni që të ketë dhe vitamina D. Studimet e fundit kanë zbuluar një lidhje midis nivelit të ulët të vitaminës D dhe një rritje të rrezikut për t’u prekur nga i ftohti dhe gripi.
Hudhra
Hudhra ofron disa antioksidantë që luftojnë pushtuesit e sistemit imunitar (bakteret, viruset). Ndër objektivat e hudhrës janë helikobakter pilori, bakteret që lidhen me disa lloje ulçerash (ulçerë) dhe kancer-ësh të stomaku-t. Një këshillë gatimi: Qërojeni, shtypeni dhe lëreni të rrijë 15 deri 20 minuta para gatimit për të aktivizuar enzimat që frocojnë imunitet-in.
Spinaqi
I njohur si një “super ushqim” spinaqi është i pasur me ushqyes. Ai ka acid folik, i cili ndihmon trupin të prodhojë qeliza të reja dhe të riparojë ADN-në. Spinaqi është i tejmbushur me fibra dhe antioksidantë, të tilla si vitamina C dhe të tjera. Hani spinaq të papërpunuar dhe të zier lehtë, për të marrë dobitë maksimale.
Çaji
Të gjelbër apo të zi? Të dyja janë të mbushura me polifenole që luftojnë sëmundjet si dhe me flavonoide. Këto antioksidantë kërkojnë radikalet e lira që dëmtojnë qelizat dhe i shkatërrojnë ato. Çajërat me kafeinë dhe të dekafeinuara, ju bëjnë më shumë punë.
Patatet e ëmbla
Ashtu si karrotat, patatet e ëmbla përmbajnë antioksidantin beta-karroten, që përthan radikalet e lira. Patatet e ëmbla janë të mbushura dhe me vitamina A, e cila është e lidhur me ngadalësimin e procesit të plakjes dhe mund të zvogëlojë rrezikun për t’u prekur nga kancera të caktuar.
Përfitimet shëndetësore:
-Burim i shkëlqyer i vitaminës A
-burim i mirë i hekurit
-Përfitime anti-inflamatore
Brokoli
I lehtë për t’u gjetur dhe për t’u përfshirë në vakte, brokoli është një përbërës bazik, në lidhje me forcimin e imunitetit. Një studim raportoi se një kimikat i gjetur tek brokoli, ndihmon për të stimuluar sistemin imunitar të minjve. Përveç kësaj, ai është i pasur në ushqyes që mbrojnë organizmin nga dëmtimi. Ai ka vitamina A, vitaminë C dhe glutation. Shtoni pak djathë pa yndyrë për të plotësuar një pjatë me vitamina B dhe vitaminë D, të cilat ju forcojnë sistemin imunitar.