A jeni në mesin e adhuruesve të plazhit që shkojnë në mëngjes dhe kthehen në shtëpi kur dielli ka perënduar? Nuk duhet t’i kushtoni vëmendje vetëm diellit dhe djegies nga dielli, por edhe ushqimit që të rezistoni gjatë gjithë ditës në plazh. Nutricionistja Isabel Maples, zëdhënëse e Akademisë së Ushqimit dhe Dietetikës në SHBA, ka përpiluar një listë të të gjitha masave paraprake që duhen marrë për t’u ushqyer dhe hidratuar siç duhet kur jeni në plazh si dhe menynë e duhur – duke përfshirë pije – për të rimarrë energjinë e humbur nga dielli dhe banjat.
Rregulli i parë, për t’u siguruar që ushqimet – sidomos nëse prishen – nuk janë prishur nga temperaturat e larta, merrni qesen nga frigoriferi dhe e mbani nën hije ose të paktën nën një peshqir. Si ta mbushni atë? Favorizoni frutat shumë të pasura me ujë të tillë si shalqi, që gjithashtu mund të bëhet bazë e një sallate me djathë fetish, një djathë proteinik dhe një mbushëse natriumi për të reaguar ndaj djersitjes që nuk kursen askënd në det.
Për një rostiçeri ushqyese, shpjegon Maples, zgjidhni më mirë një qebap vegjetarian (i lehtë për t’u ngrënë edhe me duar me rërë) me djathë, kastravec, sallatë dhe domate ose me humus, të pasur me proteina, të cilat si një alternativë për qebap mund të konsumohen gjithashtu në porcione të vogla.
U thoni gjithashtu po edhe sallatave me kokrra dhe bishtajore, fara dhe fruta të thata. Frutat e thata gjithashtu mund të bëhen përbërësi kryesor i një rostiçerie të shkëlqyeshme, ose nëse jeni të kënaqur me një meze të lehtë të thjeshtë, zgjidhni një paketë të plotë të fasadave që përmbajnë fibra, për të shuar urinë tuaj.
Sa për pije, përfundon Maples, preferoni ujë ose maksimumi 100% lëngje frutash, shmangni pijet që dehidratojnë trupin duke i dhënë një ndjesi të rreme të heqjes së etjes.