Të paturit e një lëkurë rrezatuese pa shpenzuar shumë para padyshim që është ëndrra e çdo femre. Miliona shpenzohen në të gjithë botën për kremra, serume dhe produkte të tjera që ju ‘premtojnë’ si rezultat një lëkurë të përsosur. Por, në vend t’i derdhni paratë pa kursim në produkte kozmetike, një ekip i ekspertëve amerikanë po i kërkon si femrave dhe meshkujve të përqëndrohen tek mënyra e të ushqyerit. Sipas tyre duhet përqafuar ideja se patja e një lëkure të bukur fillon në pjatën tuaj.
Shona Wilkinson, dietologe apelon: “Shumë njerëz nuk bëjnë lidhjen në mes të asaj që hanë dhe lëkurës së tyre. Por, si çdo pjesë tjetër e trupit, lëkura jonë mbahet e shëndetshme nga ushqimi që konsumojnë”.
Sipas dietologes një dietë e varfër shpejt mund të çojë në lëkurë të zbehtë apo të thatë, të skuqur ose me puçrra. Nga ana tjetër një dietë e shëndetshme e bazuar në ushqime që përfshijnë një shumëllojshmëri të perimeve dhe frutave, arrave, farave, fasules, peshkut dhe drithërave është një bazë e shkëlqyer për ngjyra të ndezura , lëkurë rinore.
Ushqimet e mëposhtme janë burime veçanërisht të mira ushqyesve për një lëkurës të shëndetshme:
Ngjyrat afër portokallit
Perime të tilla si karrota, kungulli dhe patatja e ëmbël përmbajnë nivele veçanërisht të larta të beta-karotene dhe karotenoideve të tjera, të cilat i japin atyre ngjyrën portokalli.
Beta-karotene konvertohet në vitaminë A në trupin tonë, e cila është një nga përbërësit më të rëndësishme për integritetin e lëkurës, çka do të thotë lëkurë që është e forte dhe që i reziston dëmtimeve dhe mund të shërohet shpejt. Madje ajo funksionon edhe si një antioksidant.
Luleshtrydhet, manaferrat, manat dhe familjet e tyre
Këto lloje frutash janë burime të shkëlqyera të vitaminës C. Kjo vitaminë është e rëndësishme për formimin e kolagjenit, i cili i jep elasticitet lëkurës sonë. Këto fruta gjithashtu përmbajnë shumë lëndë ushqyese të tjera bimore që mund të funksiojnë si antioksidantë në trup, të tilla si ‘quercetin’, ‘catechins’ dhe ‘resveratrol’. Një tjetër avantazh i manave mbi shumicën e frutave të tjera është se ata kanë më pak sheqer. Ky i fundit mund të përshpejtojë plakjen e lëkurës.
Vaji i peshkut si hidratues
Vaji i peshkut, përfshirë edhe sardelet, salmonin dhe troftën është i mbushur me nivele të larta të acideve yndyrore Omega-3. Acidet yndyrore Omega-3 dhe Omega-6 luajnë një rol thelbësor në strukturën e lëkurës dhe pamjen e saj. Ato parandalojnë humbjen e lagështisë së lëkurës. Këto acide yndyrore ndihmojnë duke kontrolluar inflamacionin dhe minimizuar dëmtimin e kolagjenit nga rrezet UV.
Avokado
Avokado është një burim i mirë i vitaminës E, e cila mendohet të ketë disa role në shëndetin e lëkurës. Si vitamina C, ajo punon si një antioksidant, kështu që mund të mbrojë qelizat e lëkurës prej dëmtimit nga radikalet e lira. Mendohet se vitamina E ndihmon në mbrojtjen e lëkurës nga rrezet UV dhe ka aktivitet antiinflamator në lëkur. Edhe pse avokado ka relativisht yndyrë të lartë, shumica e kësaj yndyre është e shëndetshme.
Fara kungulli për problemet e lëkurës
Këto fara ushqyese janë burime të shkëlqyeshme të zinkut, një nga mineralet më të rëndësishme për ruajtjen e një lëkurë të shëndetshme. Më shumë se 20 për qind e zinkut të trupit është i ruajtur në lëkurë dhe ka një rol të madh në rritje dhe shërim. Mangësia e këtij minerali është e lidhur me puçrra fytyre, lëkurë të thatë, pezmatim i lëkurës dhe shërimin të dobët të plagëve. Farat e kungullit, avokadot, arrat dhe farat e tjera, gjithashtu përmbajnë Omega-6 dhe acid linoleik.
Lëngjet jeshile
Lëngje të bëra me shumë perime të freskëta të gjelbra janë burime të përqendruara ushqyesve, duke përfshirë shumë që mund të jenë të dobishme për lëkurën tonë. Ato përmbajnë minerale si kalcium, magnez dhe alkaloide, të cilat ndihmojnë duke parandaluar që lëkura të bëhet shumë acide. Lëngjet jeshile janë gjithashtu të pasura me vitaminë C, beta-karotene dhe antioksidantë të tjera, duke përfshirë klorofil, substancë që prodhon pigmentin e gjelbër në bimë. Lëngjet e gjelbra pastrojnë lëkurën.
Tërshëra
Tërshëra është një burim veçanërisht i pasur i biotinës, një vitaminë që është e njohur për rolin e saj në shëndetin e lëkurës sonë dhe të flokëve. Tërshëra dhe të ngjashmet me të janë gjithashtu të pasura me fibra të buta, të cilat ndihmojnë që zorrët të ruajnë funksionin tretës. Një tretje e shëndetshme është jetike për lëkurën tone. E kundërta sjell skuqje të lëkurës dhe probleme të tjera.
Perimet kryesisht me ngjyrë të gjelbër
Perimet e familjes me ngjyrë kryesisht të gjelbër, duke përfshirë brokolin, lulelakren, lakrën jeshile, lakren e kuqe, etj, përmbajnë shumë komponime të squfurit, që ndihmon në një lëkurë të shëndetshme. Ata mund të jenë mbështetës për balancimin e hormoneve, sidomos tek femrat, sepse ato përmbajnë një substancë të quajtur indole-3-carbinol që balancon nivelet e estrogjenit.
Burimi: Daily Mail